Søk
Meny

Mobil i bil: Hva er egentlig lov – og hva kan gi prikker i førerkortet?

mobil i bil i riktig holder

Feil bruk av mobil i bil kan være både ulovlig og farlig. Her er alt du må vite om mobilbruk i bil.

Vi har med oss mobilen overalt – også i bilen. Men det er en tid for alt og mobilbruk er intet unntak. Dessverre synder mange nordmenn straks motoren er i gang: En undersøkelse fra forsikringsselskapet Frende viser at mer enn to av fem nordmenn bryter loven og bruker mobilen mens de kjører.

Mobilen kan nemlig være nyttig i bruk på veien, enten du skal finne fram i Google Maps, høre på Spotify eller snakke med noen andre. Dette fører kjapt til at du må se på skjermen – det er altså ikke bare teksting som kan trekke oppmerksomheten vekk fra kjøringen. 

Men hva er egentlig lov – og ikke? Og hvordan kan du straffes for feil bruk?

Usikker på hva du kan og ikke kan gjøre? Her er alt du trenger å vite om mobilbruk i bilen.

Dette er ikke lov

  • Det er ikke lov å bruke mobilen håndholdt når du kjører bil. Dette gjelder all slags bruk.

  • Det er heller ikke lov å skrive meldinger, bruke apper, surfe eller bruke mobilens navigasjon mens du kjører – selv om mobilen er plassert forskriftsmessig eller er tilkoblet et håndfri-system.

9700 kroner i bot

Fra 1. februar 2023 gjelder følgende for feil mobilbruk i bil:

Straffen for å snakke i håndholdt mobiltelefon, taste og surfe under kjøring er oppjustert til 3 prikker i førerkortet og en bot på 9700 kr.

(Fører med prøveperiode får seks perioder.)

Det er mange grunner til at folk – til tross for at de vet at de ikke skal bruke mobilen mens de kjører – likevel velger å gjøre det. 

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Storebrand sier mer enn to av fem at de føler de må svare et anrop eller en melding. Nesten like mange sier de har behov for å bruke tjenester når de kjører, for eksempel karttjenester. 

En forskriftsmessig montert holder gjør det enklere å håndtere anrop og følge veibeskrivelser – uten å bryte loven.

Prikker i førerkortet … hva innebærer det?

  • Får du åtte prikker i løpet av tre år, mister du retten til å føre motorvogn for seks måneder.

  • Etter fire prikker får du et varselbrev fra politiet – som en påminnelse om at du må legge om kjøringen din.

  • Du kan ikke klage på at du har fått prikker i førerkortet.

  • Prikkene slettes etter tre år fra dagen du skrev under på forelegget, eventuelt etter tre år fra den datoen du fikk en endelig dom i saken.

Sjekkliste for mobil i bil

  • Bruk en forsvarlig montert mobilholder – ikke langt fra rattet, nært førerens synsfelt

  • Bruk håndfri-systemer som betjenes via rattet, dashbordet eller ved stemmestyring

  • Still inn navigasjon, temperatur, musikk og lignende før du kjører

  • Stopp når du skal skrive meldinger, sjekke Facebook eller gjøre andre endringer på mobil og berøringsskjerm

Ikke bruk mobilen håndholdt

mobil i bil midtkonsoll feil

Ligger mobilen i midtkonsollen regnes den som håndholdt, og all bruk, selv til å starte, gjennomføre eller avslutte samtaler, er ulovlig.

Det aller viktigste å kjenne til er at du ikke skal bruke mobilen håndholdt når du kjører. Det innebærer all bruk av en mobil som ikke står i en forskriftsmessig montert holder i mobilen eller er koblet til et håndfri-system. 

For at holderen skal regnes som forskriftsmessig, må den monteres i umiddelbar nærhet til rattet og innenfor førerens ordinære synsfelt. Det vil altså si at selv når mobilen ligger i midtkonsollen, regnes den som håndholdt.

Med mobilen i en riktig montert holder kan du bruke telefonen til å ringe og avslutte samtaler – men pass på at det ikke gjør deg mindre oppmerksom på bilkjøringen.

TIPS: Det er ikke bare i trafikken du må følge ekstra godt med. Husk også å ta din digitale sikkerhet på alvor >

Visste du at?

… mobilen din har en egen bilmodus?

På iPhone heter dette Bilkjøring, og du finner det ved å gå til Innstillinger > Fokus. Trykk på plusstegnet og deretter Bilkjøring. I Bilkjøring-modusen dempes varslinger og kontaktene dine kan se at du ikke er tilgjengelig. Du kan velge hvem du vil at skal kunne kontakte deg, og sende ut et automatisk svar som opplyser om at du er utilgjengelig.

Oppsettet kan variere for Android-brukere, men på en Samsung går du til Innstillinger og Sikkerhet og nødsituasjoner. Velg deretter Kutt lyden til varsler mens du kjører og gjør eventuelle tilpasninger.

Også enkelte apper, som Spotify og flere karttjenester, har egne bilmodus som gir deg kjapp og oversiktlig kontroll på skjermen.

Ta i bruk håndfri

mobil i bil riktig forskriftsmessig holder

I kombinasjon med en forskriftsmessig montert holder, gjør et håndfri-system at du enkelt kan bruke mobilen på lovlig vis.

En klar anbefaling hvis du vil bruke mobilen i bilen lovlig, er altså å koble den til et håndfri-system. Fordelen er at du kan ha samtaler (og spille musikk) over stereoanlegget, bruke bilens innebygde mikrofon (hvis den har), og bruke knappene på rattet til å justere volumet og ta imot innkomne samtaler. 

Som regel kobler du mobilen til bilens håndfri-system med Bluetooth eller en kabel. Det er også mulig å kjøpe et Bluetooth-adapter hvis bilen ikke har dette innebygd, men da er det ikke sikkert bilen har en innebygd mikrofon.

Du kan bruke hodetelefoner til samtaler – så lenge dette ikke gjør at du mister oversikten i trafikken. Det kan for eksempel være at du lytter med for høyt volum eller bruker støyreduksjon i headsettet ditt.

TIPS: Trenger du en mobil du ikke skal bruke bak rattet? Her er de beste 5G-mobilene >

Noen nyttige mobil i bil-grep

  • Legg musikk, podkast-episoder og andre ting du vil lytte til i avspillingskø, slik at du ikke trenger å trykke på mobilen for å sette i gang nytt innhold

  • Tilpass hvor mange veibeskrivelser du vil motta fra navigasjonstjenesten, f.eks. kan Google Maps tilpasses til å kun gi deg viktige varsler

  • Koble navigasjonstjenesten med en medieapp – da slipper du å sveipe mellom apper når du kjører

Slik bruker du stemmestyring

Når mobilen er koblet til håndfri-systemet, er det enda et grep du kan ta for å gjøre det enklere for deg: ta i bruk stemmestyring. Mange syns kanskje det fortsatt er rart å snakke til telefonen, men det er absolutt verdt å prøve. Du kan utføre mange oppgaver dersom du blir komfortabel med å si «Hei, Siri» eller «Hey, Google».

Blant annet kan du be om nye veibeskrivelser, få opplest værmeldingen, opprette påminnelser, sjekke kalenderen, spille av sanger og få mobilen til ringe en av kontaktene dine.

Legg merke til at en talestyrt assistent i mange tilfeller vil foretrekke å bruke appene som leveres av mobilprodusenten. Gjør deg kjent med om du kan bruke for eksempel Siri til å styre Google Maps (det kan du).

Hva med berøringsskjermen i bilen?

Stadig flere eier biler med en stor og flott berøringsskjerm. Men har du lov til å bruke den mens du kjører? Det korte svaret er «ja, men …».

Ifølge NAF gjelder ikke de samme håndholdt-reglene som for mobilbruk i bil. Men bruk av berøringsskjerm omfattes av aktsomhetsnormen i vegtrafikklovens § 3: 

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Med andre ord: bruk berøringsskjermen på lik linje med mobilen, klima- og stereoanlegg. Unngå å fikle med navigasjon, temperatur og musikk underveis; bruk knappene på rattet eller stemmestyring; og kjør inn til siden hvis du må gjøre endringer – eller overlat det til sidepersonen.