Søk
Meny

Med denne tjenesten blir båtsommeren tryggere

Jente i båthavn. Slik får du en trygg båtsommer

Planlegger du båtferie i sommer? Da kan en VHF-radio utgjøre en stor – og viktig forskjell.

Hvert minutt teller

Havner du i en nødsituasjon på sjøen, er det viktig å få hjelp så fort som mulig. Du kan selvfølgelig bruke mobiltelefonen til å ringe etter hjelp, men da når du bare en mottaker av gangen.

I tillegg kan det gjerne ta tid til å få gitt beskjed til de rette instansene, og i en nødsituasjon er dette dyrebare minutter.

Her kan en VHF-radio utgjøre en stor, og viktig forskjell. Den er utelukkende laget for kommunikasjon på sjøen – og er til uunnværlig hjelp i alle typer nødsituasjoner.

Mange fordeler med VHF

Med en VHF-radio trenger du bare å trykke på nødknappen for at kystradiostasjonene og alle båter med VHF i nærheten automatisk mottar en nødmelding om hvor du er og hvem du er.

Fordi all VHF-kommunikasjon foregår på åpne kanaler, hvor alle hører alle, kan antallet potensielle redningsfartøy være enormt. Kanskje er det du som er nærmeste redningsbåt i en nødsituasjon?

Parallelt sikrer kystradiostasjonene koordinering mot nødetater og hovedredningssentralen.

Familie i båt. Skal du feriere mye i båt i sommer, er det viktig å sørge for at du har alt du trenger av sikkerhetsutstyr.

VÆR SIKKER PÅ SJØEN: Skal du feriere mye i båt i sommer, er det viktig å sørge for at du har alt du trenger av sikkerhetsutstyr.

For å benytte VHF kreves opplæring (SRC-sertifikat), lisens (abonnement) og en VHF-radio.

Her kan du lese mer om hva du trenger for å komme i gang med VHF >

 VHF-radioen kan også brukes til å kommunisere med venner og kjente over arbeidskanalene – men siden VHF er et samband der alle hører hva du sier, er kanskje mobiltelefonen bedre egnet til private samtaler.

Visste du at …

  • Kystradiostasjonene og Norges Maritime nødnett drives av Telenor Kystradio, og dekker hele Norges kyst til nord for Svalbard, samt langt ut til havs. Telenors Kystradio er Hovedredningssentralenes «ører» til sjøs.

  • Kystradiooperatørene er trent i å bistå deg og dine i en nød- og assistansesituasjon og kommuniserer parallelt med søk- og redningsenheter som for eksempel redningsselskapenes fartøy, eller redningshelikopter. 

  • Årlig får mellom 5000 og 6000 fritids- og yrkesbåter hjelp gjennom Telenor Kystradio, og sommermånedene juni, juli og august er de travleste.