Søk
Meny

Eksperten advarer: Mange unge gir bort passordene sine

1 av 5 unge har deler passord, her se vi en ung jente i hengekøye.

1 av 5 unge har gitt bort eller blitt fralurt passordene sine det siste året, viser ny undersøkelse. Det kan få store konsekvenser, advarer sikkerhetsekspert.

Mange barn og unge deler passord med venner og kjærester. Én av fem mellom 15 og 34 år har enten gitt bort, eller blitt fralurt, passord til e-post og sosiale medier det siste året, viser en ny undersøkelse.

– For mange unge er det et tegn på vennskap og tillit å dele passord med venner og kjærester, sier sikkerhetsekspert Karoline Tømte i en pressemelding fra NorSIS.

– Mange deler også passord av praktiske hensyn, uten å endre det i etterkant eller hvis relasjonene endrer seg, fortsetter hun.

Tømte er prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Det er de som har bestilt undersøkelsen, som ble gjennomført av YouGov blant 1507 nordmenn. 

Det er forståelig at unge deler passord som et bevis på tillit. Likevel er det viktig å være klar over man aldri bør dele passord med andre, selv om det er gode venner. Det er nemlig mer alvorlig – og kan få mye større konsekvenser – enn mange er klar over.

– Alt fra å skade omdømmet, til grov kriminalitet

Hele 17 prosent av de unge som ble spurt i undersøkelsen, oppgir at de har mistet full kontroll over e-posten sin eller kontoer på sosiale medier i løpet av det siste året.

– Det at noen har mistet kontroll over egne passord og brukerkontoer er blant de vanligste henvendelsene vi får. Mange bruker samme passord og e-post til flere brukerkontoer, så dersom passordet først kommer på avveie mister de potensielt kontrollen over mange tjenester, sier Tømte i pressemeldingen, og fortsetter: 

– Dette kan misbrukes til alt fra å skade omdømmet ditt til grov kriminalitet. 

Se også sikkerhetsekspert i Telenor, Thorbjørn Busch, forklare hva som kan skje hvis uvedkommende får tilgang til private brukerkontoer:

Kan du logge på ett sted, kan du logge på overalt

Halvparten av alle som deltok i undersøkelsen sier de har fem eller færre viktige passord. Det tyder på at mange gjenbruker de samme passordene på alle sine digitale kontoer. Det betyr at hvis unge deler passord til en konto, vil det også kunne brukes andre steder.

Når det samtidig bare er ganske få som har aktivert totrinnsverifisering, skal det ikke mye til før noen andre kan ta kontroll over kontoene dine, hvis de først får tak i et passord. 

Med andre ord: Kan du logge på ett sted, ja – da kan du logge på overalt.

Slik sikrer du deg på nett

Thorbjørn Busch, spesialrådgiver hos Telenor, har tre enkle tips til hvordan du kan sikre deg på nett:

1. Bruk gode passord

Det finnes flere hjelpemidler for å lage – og huske – sikre passord. Du kan for eksempel bruke en passordhåndterer, eller lage lange passord som «setninger» med tilfeldig sammensatte ord. Det er lett å huske, men omtrent umulig å gjette. Du bør alltid unngå vanlige passord som 123456.

2. Aktiver totrinnsverifisering

Det neste skrittet er å aktivere totrinnsverifisering. Det betyr at du må bekrefte hver innlogging med et ekstra steg, i tillegg til bare passordet ditt – for eksempel at du må fylle inn en engangskode som du mottar via en sms, eller henter fra en egen autentisering-app. Da er det bare du som får logget på, selv om passordet ditt skulle havne på avveie.

3. Vær bevisst på sosial manipulasjon

Til sist bør du være oppmerksom på sosial manipulasjon. For mens noen gir bort passordene sine frivillig, er det også mange som får dem fralurt. 

Ofte er det nemlig menneskelige feil som gjør at vi mister kontrollen på de digitale kontoene våre. Hackere kan for eksempel gi seg ut for å være noen du stoler på, og be deg oppgi et passord eller andre detaljer på melding eller mail. Slike falske henvendelser kan være veldig overbevisende – for eksempel kan det se ut som det kommer fra e-posten til noen du kjenner. 

Derfor er det viktig å være kritisk til hvilke linker du klikker på, og ikke minst hvilken info du gir bort. Og husk, du bør aldri ikke skal gi bort passordene dine til noen som helst, selv gode venner.

Med SAFE fra Telenor surfer du trygt på trådløse nett, blir varslet hvis personopplysninger er på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri: