Søk
Meny

6 råd om nettvett for deg med skolebarn

Nettvett for skolebarn – gutt holder mobil, og her er rådene til deg som forelder

Hva bør du som forelder tenke på for at barna skal være trygge på mobil og nettbrett før et nytt skoleår?

Et nytt skoleår er i gang, med alt det innebærer av nye rutiner, aktiviteter – og kanskje den første mobilen eller nettbrettet for den minste?.

Da oppstår også spørsmålene om hvilke regler dere som foreldre bør sette. Hva skal dere snakke med barna om og hvilke farer truer?

Nelli Kongshaug i Røde Kors mener det viktigste du som forelder kan gjøre, er å sørge for en god dialog med barna helt fra start.

– Snakk med dem hva som er greit, for eksempel at det ikke er lov å ta og dele bilder av andre uten å spørre. Og at informasjon som brukernavn og passord skal være hemmelig og ikke deles med noen, uansett hvor gode vennene er, sier Kongshaug.

Nelli Kongshaug i Røde Kors gir råd om nettvett for skolebarn

RÅDER TIL DIALOG: Nelli Kongshaug er leder for Røde Kors' samtaletilbud Kors på Halsen, som Telenor har samarbeidet med om Mobilmerket. Foto: Ole Kinapel

Viktig å skape tillit

Mange foreldre føler også at de må ha kontroll over alt hva barna bruker mobilen og nettbrettet til. Det er ikke nødvendig, mener Kongshaug – så lenge dere snakker om innhold og de ulike plattformene.

– Respekter barnets privatliv, men ha en dialog om mobilbruk og nettvett. Hvis du er bekymra for noe, så snakk med barnet ditt om det. Det skaper tillit og øker sjansen for at barnet kommer til deg om det skulle skje noe.

I samarbeid med Røde Kors har Telenor utviklet undervisningsopplegget Bruk Hue. Det er gratis, og skal være med å forebygge nettmobbing og utenforskap. 

– Der er det filmer som du kan se sammen med barnet ditt og dere kan diskutere sammen. Og oppfordre gjerne lærere til å bruke det i skolen!

Her er fem tips for å prate med barnet ditt om nettvett:

Slik setter du opp foreldrekontroll på ruteren

Visste du at du kan stille inn ruteren din for å sette opp regler som passer de yngste i familien?

For eksempel kan du stille inn slik at barnas mobiltelefoner bare har tilgang til WiFi-nettet på spesifikke tidspunkter.

Du kan også sette opp et eget trådløst nettverk for barna dine.

Les mer om Foreldrekontroll her.

mor og datter bruker nettbrett lærer nettvett for skolebarn

1. Snakk om hva som er greit på nett og ikke

Å sitte med en mobil i hånda er noe helt annet enn å stå ansikt til ansikt med en person.

Med hovedregelen er likevel: Bruk nettet og sosiale medier på samme måte som du ville gjort i den fysiske verden. 

Mobbing på nett er like alvorlig som ellers. Og fortell barnet at det er viktig å alltid skrive meldinger eller kommentere på samme måte som du ville sagt det til noen ansikt til ansikt. 

2. Forklar hvorfor det ikke er lurt å dele passord med andre

Mange barn og unge (men også voksne) deler passord med venner og kjærester, som et tegn på vennskap og tillit.

Men det er fort gjort å glemme å endre passord hvis relasjonen forandrer seg. Derfor bør du være tydelig med barnet ditt på at det er lurt å holde brukernavn og passord hemmelig, og aldri dele det med noen.

Heller ikke annen informasjon bør du dele, spesielt hvis du ikke kjenner dem i den virkelige verden.

3. Fortell hvorfor ikke alle lenker skal trykkes på

Det er også viktig at barna tidlig lærer å være kritisk til å klikke på lenker, og å laste ned ting. For eksempel kan noe som ser ut som et gratis spill vise seg å være et virus. Hvis barnet ditt er usikker, er det best å snakke med en voksen først.

Nettvern er et sikkerhetsfilter som stopper barnet ditt for å gå inn på infiserte eller falske nettsider.

Filteret sensurerer derimot ikke innhold, så du bør også skru på foreldrekontroll i nettleseren til barna eller via mobilens operativsystem hvis du ønsker å begrense innholdet barnet ditt har tilgang til.

4. Vær tydelig på reglene for bildedeling

unge jenter tar selfie og må lære om nettvett for skolebarn

Å dele private bilder, lydopptak og filmer ulovlig er et stort problem, spesielt blant barn og unge mellom 13 og 18 år. Den som deler krenkende innhold av andre kan straffes med bøter eller fengsel i inntil to år.

Fortell barnet ditt at det ikke er greit å dele bilder eller video av andre uten å spørre først, uansett hvor godt du kjenner dem. Den regelen gjelder også foreldre som deler bilder av barna sine.

Hvis noe har blitt delt på nettet som ikke burde vært der, kan dere få hjelp med Nettslett. Tjenesten er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.

5. Se på alders- og personverninnstillingene sammen

Når barnet ditt skal logge seg på sosiale medier for første gang, kan du tilby deg å være med på prosessen.

Sosiale medier har vanligvis en aldersgrense på 13 år. Det betyr at appene er innstilt på at det er en 13-åring som logger seg på for første gang, og innholdet blir tilpasset deretter. Til tross for dette, får mange barn lov å bruke apper som TikTok, Snapchat og Instagram fra de er ni år, viser statistikk fra Medietilsynet.

Derfor er det lurt å gå inn i aldersinnstillingene og justere dem, slik at det ikke dukker opp innhold med langt høyere aldersgrense enn det du ønsker at barnet skal se.

Et barn er alltid anbefalt å starte som privat bruker. Sørg for at innstillingene er slik at barnets profil ikke er synlig for alle, bare for venner, og vurder nøye hvilke personlige opplysninger som skal legges inn.

Dere bør også bli enige om hvem barnet skal være venner med. Kanskje barnet kan spørre deg når det ønsker å legge til en ny venn?

I tillegg er det ifølge Medietilsynet lurt å lære barnet hvordan det blokkerer brukere som opptrer upassende i sosiale medier, og å ta skjermbilde for å ha bevis hvis dere eventuelt skal rapportere ubehagelige hendelser eller henvendelser.

6. Hold dialogen i gang

Selv om du har tatt praten om nettvett, satt opp riktig personvern- og aldersinnstillinger og føler at du har oversikt over hva barnet ditt bruker mobilen til, er det smart å sjekke innom av og til.

Spør hva barnet ser på, hvem det prater med eller hva det spiller. Engasjer deg, lytt og hør barnet fortelle. Dere kan også ta Mobilmerket sammen – her kan barnet få prøve seg på mange relevante problemstillinger knyttet til mobilbruk.

Avtal gjerne tid og bruk av skjermen sammen, slik at dere begge er enige om når og hvordan den skal brukes. Da er det lettere å overholde avtalen for begge parter. Det kan også være aktuelt å ta i bruk mobilens innstiller for skjermtid – barn er tross alt barn, og kan glemme hva som er avtalt om det på skjermen er veldig gøy.

Ta også en sjekk på hva barnet ditt faktisk er innom en gang i blant. Bruker barnet ditt Vipps bør du for eksempel sjekke betalings- og meldingshistorikken minst én gang i måneden.