Søk
Meny

Stoppet 16 millioner svindelanrop i fjor

En mobil som ringer med ukjent nummer


Et ukjent, norsk nummer ringer deg på mobilen. Det ser helt ordinært ut og kan være hvem som helst.


Ja, hei. Dette er Trond Eriksen som ringer fra banken din.

– Hei.

Det gjelder lånet du har tatt opp hos oss. Det ser ut som det skal gå fint, men jeg trenger litt mer informasjon før vi kan gjennomføre utbetalingen.

– Jeg har ikke tatt opp noe lån. Hvor har du fått det fra?

Det var rart. Er navnet ditt Tine Rasmussen?

– Eh, ja det stemmer.

Kan du gi meg fødsels- og personnummeret ditt?

Samtalen over er basert på et ekte angrep gjennomført i september 2022, med norske bakmenn.

Ekstrem økning i svindelanrop

På ett år har antall svindelanrop registrert hos Telenor økt med 126 prosent. Dette må du vite for å unngå å bli lurt.

Ved Telenors sikkerhetsavdeling på Fornebu arbeider sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch og et stort team med eksperter – flere med bakgrunn fra politi og forsvar.

De holder hele tiden øye med hva som skjer på nett og brukernes mobiltelefoner for å beskytte nordmenn mot datakriminalitet.

Busch har én klar oppfordring til deg som mistenker at du er i ferd med å bli svindlet:

Thorbjørn Busch

– Aldri gi fra deg BankID eller annen påloggings- informasjon til noen. Det er denne informasjonen de kriminelle jakter og som gir dem størst økonomisk utbytte.

Norske cyberkriminelle

Stadig oftere er det nordmenn som står bak de digitale angrepene, eller det er internasjonale bakmenn med norske kontakter. Det gjør at angrepene fremstår troverdig, uavhengig av om de kommer på telefon, sms eller e-post.

Å skaffe innloggingsinformasjon, for eksempel til nettbanken din, er ikke rett frem. Fordi BankID-sesjonene kun er gyldig i noen sekunder, er de kriminelle avhengig av at offeret gir dem fra seg på et nøyaktig tidspunkt. For å lykkes bruker de sosial manipulasjon .

Sikkerhetsekspert i Telenor, Thorbjørn Busch

– Angrepene blir hele tiden mer ekstreme. De kriminelle flytter grensene for hva de er villige til å gjøre for at du skal gi fra deg noe av det mest verdifulle du har – identiteten din.

Møter du en cyberkriminell over telefon, vil personen ofte bruke flere minutter på å sannsynliggjøre historien han eller hun forteller deg. Funker ikke det, vil de bruke tidspress og tonen kan fort oppleves truende.

– For å målrette angrepet forsøker de kriminelle å skaffe informasjon om deg, gjerne via phishing, datalekkasjer eller det mørke nettet. Slik skaper de troverdighet når de tar kontakt. Jo mer de vet om deg, jo mer troverdig og legitimt vil det digitale angrepet fremstå, utdyper Busch.

Få svindelvarsel med Se Hvem

Med Se Hvem kan du søke opp hvem som skjuler seg bak et ukjent nummer. Appen gir deg også ekstra trygghet med Svindelvarsel som varsler deg om potensiell svindel eller telefonsalg.

Se Hvem er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.

Ikke Telenor-kunde? Du kan prøve Se Hvem gratis i én måned, deretter koster det 49 kroner per måned.

Få Se Hvem her >

Svindelvarsel i appen Se Hvem fra Telenor

Slik påvirker 5G nettsikkerheten din

5G åpner for langt mer avansert kommunikasjon, takket være bedre båndbredde for video og lyd i sanntid. 5G-teknologien har også helt nye funksjoner og mekanismer som innebærer forbedret nettsikkerhet.

Men selv om mobil-kommunikasjonen blir sikrere, er det ingen grunn til at du ikke skal fortsette å være bevisst på digitale sikkerhet. Nettkriminelle omfavner raskt nye muligheter. Det er derfor ikke utenkelig at det vil komme mer avanserte former for cyberangrep i fremtiden. Her vil fortsatt sosial manipulasjon ligge i bunn, men det kan skje på langt mer overbevisende måter enn vi er vant til i dag, takket være teknologi som deepfake*.

*Deepfake innebærer bruk av kunstig intelligens for å lage videoer og lydinnhold det er svært vanskelig å avsløre som falskt. Les mer på medietilsynet.no.

«Brannmuren» på Fornebu

Mens du jobber for å holde deg så oppdatert og sikker som mulig, jobber de kriminelle med å videreutvikle sine metoder. Da er det fint å vite at Telenor huser et av Norges sterkeste sikkerhetsmiljøer.

– Vi får med oss svindeltrendene først, også de som politiet ikke har anledning til å ta seg av. Dette er et samfunnsansvar vi tar på største alvor. Til syvende og sist er vårt mål å forebygge så mange hendelser som mulig. Vi oppfordrer alle til å ta i bruk hjelpemidler som beskytter mot svindelangrep, avslutter Thorbjørn Busch.

Vil du ha mer trygghet i hverdagen? Da er SAFE Svindelforsikring en god løsning for deg.

TRE TING DU KAN GJØRE FOR Å UNNGÅ Å BLI SVINDLET

1. Aldri gi fra deg BankID til noen. Ikke engang nære familiemedlemmer. Husk: Ingen seriøs aktør vil be deg bekrefte med bank-ID via e-post, på telefon eller SMS.

2. Still spørsmål. Har du bestilt en pakke? Er det sannsynlig at banken kontakter deg på SMS om at kontoen din har kommet på avveie?

3. Ikke la deg blende. Svindlerne kamuflerer seg bak kjente merkevarer som du gjerne har høy tillit til. Bruk tid på å se etter tegn på svindel, for eksempel store bokstaver i emnefeltet eller dårlig språk.