Søk
Meny

Vil du lage din egen podkast? Slik kommer du i gang

Her er fem tips på veien mot din egen podd.

Podkaster er en fantastisk kilde til kunnskap og underholdning. Enten du ønsker å forstå nyhetsbildet, lære noe nytt eller lytte til noe gøy mens du vasker huset, finner du en nok en podkast som kan mette behovet.

Mediehus, kjendiser og privatpersoner har slengt seg på trenden, og i prinsippet er det enkelt å komme i gang med podkasting. Lurer du på hva som må til? Her er fem steg på veien mot din egen podkast.

Du trenger ikke et avansert lydstudio for å spille inn en podkast.

Du trenger ikke et avansert lydstudio for å spille inn en podkast.

1. Idé og nisje

Aller først bør du gjøre deg opp noen tanker om hva du faktisk vil med podkasten din. Skal du snakke politikk opp mot høstens kommune- og fylkestingsvalg, eller skravle om løst og fast med en god venn eller to? Uansett er sannsynligheten stor for at det allerede finnes flere podder i segmentet du har sett for deg, så vær forberedt på at du ikke er alene om lytternes gunst.

Legg derfor en plan for tematikk, innhold, lengde og eventuelle gjester for flere episoder før du starter. Da unngår du å stå på bar bakke etter at første podd er på verdensveven.

I utgangspunktet trenger du «bare» verktøy for å spille inn, redigere og kringkaste lydbølgene dine. Altså: En mikrofon og en datamaskin.

Men:

– Det er enkelt å anta at podkaster er enkle å produsere fordi det kun er snakk om lyd, men ikke la deg lure. De kan ta lang tid å sette sammen, spesielt i begynnelsen, skriver Lifehacker.

Selv om dette er nyttig å ha i bakhodet, trenger det ikke være en hindring. Bruk det faktum at det er mange om beinet som motivasjon til å skille deg ut eller som en realitetsorientering for hvor mye arbeid du trenger å legge i podkasten for å oppnå det du ønsker.

2. Hva du trenger av utstyr?

Mikrofoner som Blue Yeti kobles direkte til datamaskinen din med en USB-kabel og egner seg ypperlig til podkasting.

Mikrofoner som Blue Yeti kobles direkte til datamaskinen din med en USB-kabel og egner seg ypperlig til podkasting.

For å komme i gang med podkastingen trenger du en mikrofon.

Lydkvalitet er noe av det første lytterne biter seg merke i. Du kan selvfølgelig bruke mikrofonen på datamaskinen eller mobilen din, men kvaliteten blir ikke allverdens. Likevel trenger du ikke tømme banken for en mikrofon som gjør susen.

Det finnes faktisk flere gode digitale mikrofoner du kan koble til datamaskinen din med en USB-kabel. Disse gjør automatisk om analog lyd til digitale signaler og krever derfor ikke noe ekstrautstyr. Her er det mye å velge mellom og en USB-mikrofon kan derfor være en enkel og rimelig inngang til podkasting.

Ønsker du enda bedre lydkvalitet kan du investere i en analog mikrofon. Du vil da trenge utstyr for å digitalisere lyden og vil nok koste litt mer.

Du må også ha et program for innspilling og redigering. Her kommer du langt med gratisprogrammer som Audacity og GarageBand (kun for Mac). Etter hvert som du blir mer dreven, kan du prøve ut mer avanserte løsninger som Reason eller Pro Tools, men til å begynne er det ikke nødvendig å bruke masse penger på et redigeringsprogram.

3. Innspillingen

Vær oppmerksom på gjenstander i rommet som kan skape støy når du spiller inn podkasten din.

Vær oppmerksom på gjenstander i rommet som kan skape støy når du spiller inn podkasten din.

Før du spiller inn er det en fordel å ha på plass et slags manus. Dette trenger ikke nødvendigvis være så detaljert – styrken til mange podkaster er den frittflytende og spontane samtalen som oppstår mellom de som er med.

Uten rammer er det likevel lett at praten flyter ut. Ha derfor klar en oversikt over temaer, rekkefølgen på disse, eventuelle spørsmål du skal stille og interessante poenger du vil få frem. Gjør deg også noen tanker om hvor lenge dere skal snakke om hvert tema. Det vil gjøre klippingen mye enklere.

Velg et innspillingssted med omhu. Mikrofonene vil nemlig plukke opp lyder du kanskje ikke tenker på. Det kan være alt fra takviften, kjøleskapet, småprat fra et kontorlokale eller støy fra gaten utenfor.

Bruk hodetelefoner og lytt til «lyden av rommet» før du starter. Ha mikrofonen så nærme munnen som mulig og pass på fikling med penner og banking i bordet.

Sjekk innspillingsvolumet før du starter og forsikre deg om at det ikke er for lavt eller for høyt. Programmet du bruker til innspilling har sannsynligvis et meter som viser lydutslagene. Pass på at dette ikke går opp til det røde nivået. Det indikerer at lyden overstyres – altså at den «sprenges». Vær heller på den sikre siden og juster opp volumet i etterkant. Et overstyrt lydopptak er det vanskelig å gjøre noe med.

Og et siste tips som kan være til stor hjelp senere: gjør et 5-10 sekunders opptak i stillhet. Dette kan brukes til å lappe sammen klippene dine når du redigerer.

Podkaster krever ikke avanserte lydredigeringsprogrammer.

Podkaster krever ikke avanserte lydredigeringsprogrammer.

4. Redigering

Podkastredigering handler i stor grad om å trimme ned opptaket ditt. Her klipper du vekk lange pauser, deler av samtalen som ikke gikk så bra eller ting du spilte inn på nytt.

Sjarmen med podkastsjangeren er at den ikke trenger å følge en fast lengde. Én episode kan være på ti minutter, den neste kan vare i 30. Vær bevisst på tempoet og flyten gjennom episoden. Selv om formatet lar deg være detaljert og omstendelig, betyr ikke det at lange resonnementer er gøy å høre på.

Hold deg til det du har planlagt på forhånd og ikke overvurder hvor interessant innholdet ditt er. Hvis lytteren detter av kan det være vanskelig å få den med på lasset igjen.

Hvis du skal legge til kjenningsmelodier eller musikk bør du justere volumet til å ligge lavere enn stemmene. Slike elementer inneholder ofte mange detaljer som kan være svært forstyrrende og ta vekk oppmerksomheten fra det som blir sagt.

5. Publisering

Du bør gjøre podkasten din tilgjengelig i iTunes – kanskje den mest populære podkasttjenesten.

Du bør gjøre podkasten din tilgjengelig i iTunes – kanskje den mest populære podkasttjenesten.

Når episoden er ferdigredigert bør du lagre den i mp3-format. Ja, det medfører et tap i lydkvalitet sammenlignet med WAV-filer, men filene blir til gjengjeld langt mindre. Med mindre du har ubegrenset med lagringsplass på nettsiden du distribuerer fra (noe som gjerne koster penger), bør du utnytte det du har så godt som mulig.

For å distribuere podden din må du laste den opp til en vertsside som SoundCloud og Podbean. Herfra får podkasten din en RSS-feed du bruker for å videreformidle den til iTunes.

De aller fleste podkast-spillere (det store unntaket er Spotify) bruker nemlig iTunes sin database. Det vil si at når du registrerer podkasten din i iTunes vil den også være søkbar og tilgjengelig i andre spillere – som Google Podcasts, Pocket Casts, Acast, Overcast og så videre.

Slik gjør du podkasten din tilgjengelig i iTunes:

  1. Kontroller tittel, beskrivelse og bilder på vertssiden. iTunes brukes denne informasjonen for å gjøre podden din søkbar.
  2. Finn og kopier RSS-lenken til podkasten din.
  3. Åpne iTunes.
  4. Finn Podkaster i menyen øverst til venstre og trykk på Podkaster i iTunes Store.
  5. I menyen til høyre finner du valget Send inn en podkast.
  6. Du blir sendt videre til iTunes Connect og får muligheten til å lime inn din RSS-feed.
  7. Trykk Validate og Submit.

Verre er det ikke, men merk deg at det kan ta litt tid før podkasten din blir søkbar i iTunes.