Slik får du lyd i alle rom

Alt du trenger å vite.
Sonos gir deg lyd i alle rom

Foto: Sonos

Mange har i dag skaffet seg trådløse høyttalere for å spille av musikk fra mobilen.

Disse kommer i alle størrelser, fasonger og prisklasser – men felles for et stort flertall av dem er at musikken overføres via Bluetooth.

– Enten du spiller musikken via Bluetooth eller Apples AirPlay-teknologi, vil lyden gjerne bli degradert. Det aller beste er å enten spille via kabel eller over det trådløse nettet – da slipper du kvalitetstap, sier Jan Omdahl, som skriver om teknologi og lyd for både Dagbladet og Dagens Næringsliv.

Lyd i mange rom

Jan Omdahl

Jan Omdahl skriver om musikk og teknologi. Foto: Kjetil Ree / CC-BY-SA 3.0

De siste årene har markedet for slike trådløse løsninger for å spille av lyd i flere rom vokst i takt med etterspørselen.

– Det finnes flere måter å løse dette på. Noen systemer lar deg koble en trådløs strømmeboks til ditt eksisterende stereoanlegg, noe som kan være en bra løsning for folk som allerede har et anlegg de er fornøyd med, sier Omdahl.

Om du starter «fra scratch» kan du imidlertid også kjøpe hele lydsystemer med høyttalere som kan plasseres rundt omkring i huset. Med slike kan du gjerne spille av samme musikk i mange rom – eller så kan familiemedlemmene høre på forskjellige ting i hvert sitt rom.

– Erfaringsmessig er det ofte greiest å kjøpe noe som er fullintegrert om du vil ha lyd i alle rom. Det går for eksempel ikke an å koble en strømmedings direkte til en «gammeldags» høyttaler uten innebygget forsterker, og det å ha mange forskjellige dingser å holde styr på blir raskt noe herk, sier Omdahl.

Sonos-høyttalere kan plasseres nær sagt overalt.

Trådløse høyttalere kan plasseres nær sagt overalt (men husk at de fortsatt trenger å kobles til strøm med ledning). Foto: Sonos

Populære Sonos

Markedslederen har i lang tid vært Sonos, som både selger trådløse bokser som kan kobles til eksisterende hjemmeanlegg og enkeltstående høyttalere som kan plasseres rundt i huset.

I sin anmeldelse av deres multiromsystem på DinSide, skrev Tore Neset følgende:

– Om du bare er ute etter en enkel, trådløs høyttalerløsning for flere rom i hjemmet finnes det etterhvert mange alternativer som både er billigere og gir bedre lyd. Men har du mye lydutstyr fra før, vil ha mange utvidelsesmuligheter, og ikke minst ha et system som er enkelt i bruk? Ja da er Sonos forsatt det beste valget.

Stadig flere konkurrenter

Sonos har de siste årene vært flinke til å lage en intuitiv programvare, som støtter de fleste populære strømmetjenestene som Spotify og TIDAL, i tillegg til at du kan strømme innhold (som podcaster) direkte fra mobilen.

Som Neset skriver i sin anmeldelse er imidlertid ikke systemet det billigste.

I samme prisklasse har du også SoundTouch-anlegget fra BOSE, mens du får litt rimeligere multirom-alternativer i for eksempel Panasonic ALL og LG Music Flow – for å nevne noen.

Devialet Phantom

Franske Devialet Phantom er det dyreste trådløse alternativet, med en pris på rundt 20.000 per høyttaler. Samtidig er det ingen andre trådløse høyttalere som kan slå disse på god lyd.

– Trådløs lyd er ikke nødvendigvis synonymt med dårlig lyd. Selv testet jeg nylig Devialet Phantom, og den knuser alt annet fullstendig. Skal du virkelig klinke til, fyller du opp huset ditt med noen slike, sier Omdahl.

Ikke-stasjonære alternativer

En annen ting multirom-systemene har til felles, er at du gjerne kan begynne i det små – og etter hvert kjøpe flere høyttalere for å bygge ut systemet ved behov. Det er som regel lett å både sette opp og utvide systemene via egne apper.

Samtidig er dette gjerne systemer du kjøper for å ha hjemme, ikke for å bære med deg ut av huset.

– Da finnes det andre alternativer, som for eksempel Libratone. Disse lager sine egne trådløse nett, noe som gjør det mulig å ta dem med på stranda eller på hytta. Du kobler mobilen trådløst til den som om du var på det trådløse nettet hjemme, sier Omdahl og fortsetter:

– En kul funksjon er også deres nye SoundSpaces, der du kan styre høyttalerne etter hvor du plasserer dem – enten det er i hvert sitt rom, eller koblet sammen som stereohøyttalere.

Soundspaces fra Libratone

Med SoundSpaces kan du (via telefonen) styre hvordan Libratone-høyttalerne skal spille sammen. Foto: Libratone

Den aller billigste inngangsporten til lyd i alle rom, er det nok Google som leverer med sin nye Chromecast Audio.

Denne vesle dingsen koster mindre enn 400 kroner, og kobles rett inn i forsterkere – som da kan styres via mobilen.

Det er også mulig å koble sammen flere Chromecast Audio-enheter, slik at lyden kan spilles synkront over flere anlegg i forskjellige rom.

Styr med mobilen

En av de største svakhetene ved å bruke Bluetooth eller AirPlay til å overføre lyd, er at mobilen du spiller fra må være i nærheten av høyttaleren – samt at du ikke kan bruke mobilen til å spille av noe annet imens.

Også de aller fleste multiromsystemene som spiller via trådløse nett lar deg bruke mobilen til å styre musikken med egne apper – men de fortsetter gjerne å spille musikken selv om telefonen tilfeldigvis skulle komme utenfor rekkevidde.

Må ha godt nett

Men også de trådløse multiromsystemene har en potensiell akilleshæl knyttet til dårlig dekning.

– Om du ikke har god Wi-Fi-dekning, kan du raskt merke at det knirker og knaker litt. Det kan være at det tar litt tid fra du trykker på noe på mobilen din til kommandoen oppfattes av systemet, eller at musikken begynner å hakke, sier Omdahl.

– Selv kabler jeg gjerne opp selve spilleren, mens jeg styrer musikken trådløst via en app.

Få et tilbud fra Telenor

Legg igjen navn og telefonnummer under, så kontakter vi deg for et uforpliktende tilbud på bredbånd fra Telenor.

Noe har gått galt i skjemaet. Mer informasjon finnes ved hvert felt.
 
 

Populært på Online.no nå: