Søk
Meny

Dette er eSIM – og alle mulighetene det gir

Si adjø til SIM-kortet slik du kjenner det. Fremtiden er nemlig innebygget.

SIM-kortets dager er talte – i hvert fall det fysiske kortet som du får tilsendt fra mobiloperatøren.

Si hallo til eSIM, som nå for alvor gjør sitt inntog på det norske markedet.

– eSIM-klokker er allerede en realitet, i for eksempel Apple Watch og Samsung Galaxy Watch. Når det gjelder mobiltelefoner, er også flere produsenter på banen. Vi er likevel fortsatt helt i startgropen for denne utviklingen, da mobilene fortsatt støtter både eSIM og fysisk SIM. Vi forventer at denne utviklingen vil skje gradvis. I tillegg til mobiler og smartklokker, vil vaskemaskiner, gressklippere og biler ha eSIM i fremtiden, sier Andreas Kaare Fjeld, Business Manager for Devices i Telenor.

SIM-kortet er blitt mindre og mindre med årene. Med eSIM blir det innebygget i enheten din.

SIM-kortet er blitt mindre og mindre med årene. Med eSIM blir det innebygget i enheten din.

Dette er eSIM:

  • Et lite SIM-kort som er innebygget i enheten når den kommer fra produsenten.
  • Du trenger ikke bytte eSIM når du skifter operatør – alt skjer over internett!
  • Klokker, hodetelefoner og andre enheter med eSIM fungerer uavhengig av mobilen.
  • Les mer om eSIM fra Telenor

Hva er eSIM?

– eSIM er egentlig det samme som et tradisjonelt SIM-kort, altså en liten elektronisk enhet som lagrer informasjon og gjør enheten din unik, forklarer Fjeld.

E-en i eSIM står for «embedded», altså innebygd (SIM er forøvrig en forkortelse for «Subscriber Identity Module», om du lurte på det …)

Enkelt forklart snakker vi altså om et SIM-kort som er bygget inn i enheten din. Du kan ikke fjerne det, men du trenger heller ikke sette det inn i mobilen.

Har du flere operatører, for eksempel i forbindelse med jobb i utlandet, vil du enkelt kunne bytte mellom de ulike operatørene. Og det blir lekende lett å arve telefonen til en i familien!

– Det innebygde kortet tar mye mindre plass enn dagens SIM-kortskuff. En fordel mange trekker frem er muligheten for kjapt operatørbytte. Men dette går jo gjerne ganske raskt allerede. Vi ser ikke på det som den største teknologiske innovasjonen, sier Telenors Fjeld.

– eSIM vil være innbygd i alle slags enheter, sier Andreas Kaare Fjeld i Telenor, her på besøk ved Googles hovedkvarter i California.

– eSIM vil være innbygd i alle slags enheter, sier Andreas Kaare Fjeld i Telenor, her på besøk ved Googles hovedkvarter i California.

Telenor var verdens første eSIM-mobiloperatør

Ifølge Fjeld, vil det være langt mer merkbart at flere enheter kan kobles til nettverket. I dag brukes gjerne Bluetooth for å koble mange typer «wearables» – altså smartklokker, aktivitetsarmbånd, hodetelefoner og lignende – til telefonen din.

– Mindre enheter med eSIM vil kunne brukes uavhengig av mobilen. Alle enhetene du har hjemme får en naturlig oppkobling – alt kobles til internett! sier Fjeld.

I desember 2017 ble Telenor sertifisert for å lansere eSIM av den globale operatørforeningen GSMA – som første mobiloperatør i verden.

Hybridløsninger til å begynne med

At utrullingen kan ta litt tid, er fordi mange andre markeder fortsatt mangler eSIM-støtte, forklarer Fjeld. De fleste mobilmodeller distribueres til store områder og mange ulike land. Mange av operatørene i disse landene er ikke klare for eSIM før om flere år. Derfor må telefonene fortsatt ha en SIM-kortskuff.

– Mobilprodusentene er nødt til å ha støtte for tradisjonelle SIM-kort. Derfor vil vi nok se en gradvis overgang med flere hybridløsninger som støtter både vanlig SIM og eSIM.

Når eSIM tar over for alvor, vil det være med standardiserte løsninger og sertifikater gjennom GSMA. Vi slipper altså unna standardkamper av typen Blu-ray mot HD-DVD, VHS mot Betamax – eller Qi mot PMA for trådløs lading. eSIM vil være kompatibelt på tvers av produsenter og leverandører.

Mobilene som lanseres i årene fremover vil trolig ha en hybridløsning som støtter både eSIM og tradisjonelle SIM-kort.

Mobilene som lanseres i årene fremover vil trolig ha en hybridløsning som støtter både eSIM og tradisjonelle SIM-kort.

Et spørsmål om sikkerhet

Men det kan kanskje virke litt skremmende at alt fra klokker og hodetelefoner til biler, gressklippere og kjøleskap skal kobles til internett. Men Telenor er på ballen:

– Du gjør en sertifisering hver gang du kobler sammen enhetene dine. Informasjonen de sender videre går gjennom mange punkter der det gjøres kontroller, forsikrer Andreas Kaare Fjeld i Telenor.

– Og disse punktene er ekstremt strengt bevoktet. Det er bare noen få utvalgte som har høy nok sikkerhetsklarering til å i det hele tatt nærme seg disse systemene!