Anders (43) ble utsatt for kryptosvindel: – Det føltes både vondt og flaut
Foto: Jan Tore Eriksen/NewsLab
Midt under intervjuet ringer kryptosvindlerne tilbake til sitt offer. Se video!
Har du også lest om norske kjendiser som har tjent store penger på Bitcoin eller Ethereum? Sannsynligvis er du forsøkt lokket inn i en kryptosvindel.
For Anders Hamre (43) begynte det med et klikk på en falsk VG-artikkel:
– Som mange andre har jeg ristet litt på hodet over folk som lar seg svindle på nett. Nå innser jeg hvor lett det er å bli truffet, når du først har guarden nede.
Da Anders plutselig fikk litt ekstra å rutte med, var planen å endelig prøve seg på kryptomarkedet. Så dukket det opp en falsk VG-artikkel som ledet ham rett inn i svindlernes klør – og han sliter fremdeles med å slippe unna.
Nå ergrer han seg spesielt over én viktig detalj han overså.
– Ved første øyekast så det ut som en helt vanlig VG-sak. Den dreide seg om en TV-personlighet som hadde tjent store penger på direkten etter å ha intervjuet en kryptomillionær om en form for automatisert trading.
– Det var jo midt i blinken for meg som har begrenset kunnskap om kryptovaluta, tenkte jeg.
De siste årene har det florert av lignende artikler i sosiale medier, der kjente personers navn og bilde blir misbrukt for å lokke deg til å investere i digitale valutaer. I kulissene lurer organiserte kriminelle.
Svindlerne brukte denne falske VG-artikkelen for å lure Anders. Bilde: skjermdump
Blir fremdeles kontaktet av svindlerne
I det Anders stiller seg opp for å bli avbildet til intervjuet, ringer telefonen hans. På skjermen lyser et helt vanlig norsk mobilnummer. Anders blir likevel mistenksom og bestemmer seg for å svare.
– I am calling on behalf of your account with us. I’m just wondering if you’re trading as a single person or if you are trading with a company?
Ved hjelp av spoofing-metoder klarer svindlerne å skjule hvor de egentlig ringer fra. Et kjapt søk avslører at nummeret tilhører en privatperson på vestlandet. Stemmen i den andre enden har alt annet enn en vestlandsdialekt.
Det er ikke den samme personen som ringte Anders første gang. Fremgangsmåten er likefullt den samme: Vedkommende presenterer seg selv som rådgiver og lurer på hvordan det går med kryptoinvesteringene.
Anders har hørt det hele snart hundre ganger, så han blir raskt utålmodig og legger på.
– Gjorde vondt å innse at jeg hadde blitt lurt
Ved siden av jobben som teatersnekker, er Anders (43) tillitsvalgt og styremedlem ved Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Jan Tore Eriksen/NewsLab
– I likhet med mange andre, har jeg bekjente som har tjent gode penger på Bitcoin. Så det er ikke til å legge skjul på at det var en viss grad av «fomo» (fear of missing out, red.anm.) som gjorde at jeg også ville investere, forteller Anders.
Den 43 år gamle teatersnekkeren har god kjennskap til børsmarkedet, og har helt siden ungdommen hatt aksjetrading som en hobby på si. Kryptovaluta har han derimot lite kunnskap om.
– Selv om jeg i utgangspunktet var skeptisk til kryptomarkedet, begynte skepsisen samtidig å føles som forholdet jeg hadde til Facebook i starten – og at jeg gjorde meg selv en bjørnetjeneste ved å bli stående på sidelinjen.
Selv om Anders «bare» ble svindlet for i underkant av 3000 kroner, vil han gjerne dele historien sin for å advare andre. Fremdeles blir han kontaktet av svindlerne nesten hver eneste dag.
– Jeg anser meg selv som en ganske oppegående fyr. Derfor føltes det både vondt og flaut å innse at jeg hadde blitt lurt trill rundt. Heldigvis har jeg lært meg å le av alle oppringningene som stadig renner inn, forteller han.
– Alt så helt legitimt ut
Ifølge Finanstilsynet ble vi nordmenn svindlet for til sammen 614 millioner i 2022, en økning på over 100 millioner fra året før. Sosial manipulering og phishing er blant de mest innbringende svindelmetodene.
Da Anders klikket seg videre fra den falske artikkelen, ble han utsatt for begge deler.
– Jeg googlet først navnet på selskapet i artikkelen, og fikk masse treff – også på norsk. Alt virket legitimt. Tekstene var skrevet på godt norsk, og designet på nettsiden så proft ut. Jeg fikk også beskjed om at tilbudet var tidsbegrenset, og at jeg måtte bli kunde nå.
Etter å ha registrert seg fikk Anders beskjed om at han ville bli kontaktet av en kunderådgiver. Like etter ringte det en britisk kvinne som lød både vennlig og profesjonell.
– Jeg er imponert over hvor mye arbeid de hadde lagt ned i hele operasjonen. Etter hvert fikk jeg også tilgang til en personlig side med oversikt over kontoen min. Siden var ikke like detaljert som for eksempel Nordnet og DNB Markets sine, men føltes likevel troverdig.
Samtidig var det flere ting som skurret.
– Innloggingsprosessen virket unødvendig kronglete, og jeg ble stadig bedt om å åpne nye e-postlenker. Gradvis gikk det opp for meg at noe ikke stemte. Da jeg begynte å undersøke nærmere, så jeg at nettadressen til VG-artikkelen var noe helt annet enn vg.no.
– Det ergrer meg at jeg ikke la merke til det, da jeg først åpnet lenken, sier Anders.
Anders fikk tilgang til en personlig side som viste hvordan «investeringen» hans utviklet seg. Bilde: skjermdump
Han kunne også snakke direkte med en «kunderådgiver». Bilde: skjermdump
Slik unngår du å bli utsatt for kryptosvindel
Svindelmetoden Anders ble utsatt er svært utbredt og har vært kjent lenge. Likevel dukker det stadig opp nye artikler og annonser som er laget for å lokke deg inn, forteller Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.
– Svindlerne jobber målrettet og ønsker som regel å kontakte deg direkte. De utgir seg for å være rådgivere, og vil «hjelpe deg» med å handle kryptovaluta. I realiteten er det aldri snakk om noe reell investering, ettersom svindlerne putter pengene dine rett i egen lomme.
Noe som er blitt skumlere den siste tiden, er at svindlerne bruker så mange ulike verktøy, og gjerne i kombinasjon – noe som gjør bedrageriet mye mer troverdig, forklarer Busch.
– Med kryptosvindel spiller aktørene på to av våre fremste og mest grunnleggende følelser, nemlig grådighet og tidspress – noe som også var tilfellet i denne saken.
For å hindre at du lar deg lure av denne typen svindel, anbefaler Busch at du studerer innholdet nøye og spør deg selv om det gjør at du føler noe.
– Spiller de som kontakter deg på frykt eller hastverk? Ta et skritt tilbake! Samtidig bør du alltid tenke deg godt om før du slår til på et tilbud som virker for godt til å være sant – for som regel er det nettopp det!
Nettvern+ blokkerer falske nettsider for deg
Med sikkerhetsfilteret Nettvern+ fra Telenor vil du bli stoppet fra å besøke falske nettsider – selv om du trykker på lenken.