Lei ukjente nummer? Slik får du kontroll
Nordmenn rapporterer flere ukjente anrop enn før, og er tydeligvis lei av å ikke vite hvem som ringer. Heldigvis finnes det en enkel løsning.
De fleste synes det er utrolig irriterende når det ringer fra et ukjent nummer man ikke kjenner igjen, og kanskje spesielt på tider av døgnet det passer dårlig. Noen av oss ignorerer ukjente anrop, mens andre er nødt til å ta telefonen eller ringe tilbake pga. jobb – eller av ren nysgjerrighet.
– Det er også et stort problem at mange svindlere ringer fra ukjent nummer, sier Johanne Holter Thompson, digital rådgiver i Telenor.
9 av 10 nordmenn har opplevd at det ringer fra ukjent nummer, og i fjor rapportere nordmenn hele 42 % flere anrop enn året før. Når det gjelder svindelanrop fra utlandet, er det spesielt landene Kosovo, Papa Ny-Guinea og Tunisia du skal være oppmerksom på. Men i det siste ringer det også mye fra +44, og det er i all hovedsak snakk om investeringssvindel.
Se Holter Thompson forklare hvordan du kan få kontroll på ukjente anrop:
Selv om man i all hovedsak skal være forsiktig med å ringe tilbake til ukjent nummer, finnes det i disse koronatider ett stort unntak. Smittevernsleger advarer om at mange ikke tar telefonen når de skal gi en viktig koronabeskjed. Har du testet deg for korona, bør du derfor ta telefonen når det ringer.
Ukjent nummer? Vær oppmerksom på svindel
På en vanlig uke stopper Telenor utrolige 1 million svindelanrop, for ikke å glemme 45 000 svindelforsøk på SMS – hver eneste dag.
Men svindlere kaster seg raskt rundt og ringer hele tiden fra nye nummerrekker, slik at selv en så profesjonell sikkerhetsaktør som Telenor ikke rekker å stoppe alt i tide.
De fleste mobilleverandører ønsker derfor at du skal melde ifra om svindelforsøk, og kanskje spesielt hvis du oppdager at noen har misbrukt nummeret ditt.
Her får du enkel oversikt over noen former for telefonsvindel som du bør være ekstra oppmerksom på:
Ringer det bare én gang?
Svindlere vet å spille på følelser for å lure oss. Når det ringer kun én gang er det fordi de ønsker å pirre nysgjerrigheten vår, for å få oss til å ringe tilbake. Denne svindelmetoden heter Wangiri – og stammer fra det japanske ordet for «ett ring og kutt». Det koster deg ingenting å ta en slik telefon, om du skulle rekke det, men ringer du tilbake kan det fort bli dyrt. Svindlerne ringer nemlig fra høykostandsnummer i utlandet.
Svindelmetode: Det ukjente nummeret ringer bare én gang.
Hva ønsker de: At du skal ringe tilbake, slik at de tjener penger på tellerskritt til høykostnadsnummer i utlandet.
Tips: Ikke ring tilbake hvis du ikke vet hvem det er som har ringt deg.
Ringer det fra norsk nummer?
Norske nummer er som regel trygge, men det er ett unntak. Ved spoofing ringer svindleren fra utlandet, men får det til å se ut som de ringer fra et norsk telefonnummer. De ringer fra norske nummer for å bygge tillit, for deretter å forsøke å fiske ut informasjon fra deg. Husk derfor at du aldri bør dele dine personlige passord, PIN-koder eller annen BankID-informasjon over telefon.
Svindelmetode: Ringer fra tilsynelatende norsk nummer.
Hva ønsker de: Å fiske ut personlig informasjon fra deg.
Tips: Gi aldri fra deg personlig informasjon på telefon til noen du ikke er 100 % sikker på hvem er. BankID skal du uansett aldri dele med noen.
Ringer det fra Microsoft?
Det er en vanlig svindelmetode at svindleren prøver å fremstå som han er fra Microsoft for å få tilgang til PC-en din. Hvis du biter på, vil svindleren å få deg til å laste ned skadevare, betale for virusprogrammer du ikke trenger – og få tak i både kortnummer og innloggingsdetaljer til for eksempel nettbank.
Svindelmetode: «Ringer fra Microsoft».
Hva ønsker de: Å fiske ut personlig informasjon fra deg, enten ved at du oppgir det frivillig eller ved å laste ned skadevare på maskinen din.
Tips: Hverken Microsoft, eller andre, vil kontakte deg for å be deg laste ned programmer eller oppgi sensitiv informasjon på denne måten.
Spør de etter Olga eller Kari?
Eldre, og spesielt kvinner, er ekstra utsatte for telefonsvindel. Svindlere bruker telefonkatalogen til å lete etter navn Olga, Kari eller Sigrid, som er typiske for eldre kvinner. Dette kalles «Olga-svindel». Svindleren later som de er fra banken, og sier at et lån er klart for utbetaling. Siden «Olga» ikke har tatt opp lån, sier hun så klart ja til å bli satt over til noen som kan stoppe utbetalingen. Det er er her svindleren ber om BankID og andre personopplysninger for «å stoppe lånet», mens de i realiteten tapper kontoen hennes for penger.
Svindelmetode: Ringer eldre kvinner, med navn som Olga, Kari eller Sigrid.
Hva ønsker de: Å lure den eldre kvinnen til å tro at det ringer fra banken, for å få tak i banksensitiv informasjon slik at de kan tappe kontoen hennes for penger.
Tips: Aldri oppgi sensitiv informasjon over telefon, banken vil heller aldri ringe å be om dette.
Vil du bli varslet ved svindel?
Digital rådgiver i Telenor, Johanne Holter Thompson, bruker appen Se Hvem for å se hvem som skjuler seg bak det ukjente nummeret.
– Jeg anbefaler deg å bruke en app som viser hvem som skjuler seg bak det ukjente nummeret, sier Telenors digitiale rådgiver, Holter Thompson, og anbefaler appen Se Hvem fra Telenor.
Med funksjonen Svindelvarsel aktivert i Se Hvem blir du varslet om potensiell svindel eller telefonsalg – mens det ringer.
Er du usikker på om det er trygt å ringe tilbake eller ikke? Da bør du slå opp nummeret først, og det er enklere enn noen gang med den nye funksjonen Svindelvarsel. Se hvordan du oppdager ukjent nummer på Android og iPhone her >
Om Se Hvem
Se Hvem er en app fra Telenor som gir deg full kontroll på ukjente nummer, inkludert svindelanrop og telefonsalg.
Se Hvem er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor for brukere over 13 år.
Ikke Telenor-kunde? Du kan prøve Se Hvem i én måned gratis, deretter koster den 49 kr per måned.