Søk
Meny

Tusenvis av norske betalingskort stjeles årlig. Slik beskytter du deg

bekymret kvinne med mobil og bankkort

Daglig dukker kortinformasjon fra norske brukere opp på det mørke nettet. Her får du tipsene for hvordan du kan beskytte deg mot økonomisk tap.

Når betalte du sist for noe med kontanter? Om du sliter med å huske det, er du ikke alene: Nordmenn er nemlig i verdenstoppen i bruk av betalingskort.

Men medaljen har også en bakside: Kommer informasjonen om betalingskortet ditt på avveie, kan mye fort gå galt.

Ifølge DinSide ligger over 12 000 norske betalingskort ute til salgs på det mørke nettet, med en gjennomsnittspris på snaue 60 kroner per kort.

For denne prisen får kjøperen kortdata som kortnummer og sikkerhetskode – men ofte også med e-post og hjemadresse til norske ofre.

Det sier seg selv at uvedkommende med tilgang på denne informasjonen vil kunne gjøre mye ugagn. 

Kan føre til identitetstyveri

Først og fremst kan kriminelle misbruke kortinformasjon på avveie for økonomisk gevinst – noe som potensielt kan føre til et tap for deg som eier kortet.

Men det at mange av betalingskortene til salgs på det mørke nettet også inneholder annen personlig informasjon, gjerne også telefonnummer og fødselsdato, tyder på at disse tidligere er blitt utsatt for phishing-angrep eller skadevare.

Dette åpner opp for at ondsinnede aktører også kan bruke informasjonen til å gjennomføre et mer omfattende identitetstyveri – med potensielt større konsekvenser for deg:

Med tilgang på slik personlig informasjon, kan de kriminelle for eksempel opprette falske lån i ditt navn, opprette abonnement eller andre kontoer – eller andre alvorlige handlinger.

I tillegg til all kredittkortinfo som ligger ute på det mørke nettet, er over 600.000 norske brukernavn og passord også ute til salgs. Med slik informasjon tilgjengelig, har de kriminelle langt større spillerom for å gjennomføre større og mer målrettede angrep.

Heldigvis finnes det måter du kan beskytte deg på.

– Vi vet at flere av kundene våre er bekymret for å få bankdetaljer på avveie, og tilbyr derfor tjenesten SAFE ID-vakt som varsler deg hvis kortinformasjonen din havner på det mørke nettet. Hvis du får et slikt varsel, er det viktig at du sperrer kortet umiddelbart og varsler banken, sier Jan Ove Sævik, produkteier for SAFE i Telenor.

Slik kan du få varsel

Med sikkerhetspakken SAFE kan du heldigvis få hjelp til å sikre deg mot alle former for nettsvindel – inkludert identitetstyveri og svindel med betalingskort.

SAFE ID-vakt er en tjeneste som monitorerer opptil fem betalingskort og fem e-postadresser, og varsler deg dersom informasjon om noen av disse skulle komme på avveie. 

Skulle uhellet være ute, blir du varslet på SMS, i Mitt Telenor-appen og gjennom Mine sider på Telenor.no. Skulle den lekkede informasjonen resultere i et identitetstyveri, kan du også benytte deg av den innebygde svindelforsikringen – som også tilbyr advokathjelp og dekking av økonomisk tap.

Slik sjekker eller registrerer du dine kort i SAFE

Med SAFE kan du enkelt sjekke eller legge inn dine betalingskort via Mitt Telenor-appen. Scroll ned til SAFE, trykk deretter på Legg til ved siden av SAFE ID-vakt – og legg inn dine betalingskort.

Du trenger kun å oppgi kortnummeret – ingen annen informasjon eller aktivitet vil bli monitorert av Telenor. En grønn hake vil vise at ditt kort nå er registrert og trygt. 

Kommer informasjonen på avveie vil du få et rødt varsel i appen, med instruksjoner om videre steg du bør ta – for eksempel å sperre kortet hos banken din. Du kan også se hele prosessen helt enkelt i denne videoen: