Battle royale-spillene: Dette bør du som forelder vite
Fortnite og andre spill innenfor den såkalte battle royale-sjangeren er kommet for å bli. Spillene byr på mye moro … og noen potensielle utfordringer.
Har du fulgt med på nyhetsbildet det siste året, har du helt sikkert hørt om Fortnite.
Fortnite Battle Royale, som er den fulle tittelen på spillet, hører til sjangeren «battle royale» – oppkalt etter den snart 20 år gamle japanske romanen og filmen med samme navn. Spillet er ikke det første av sitt slag – det fikk god drahjelp av PlayerUnknown's Battlegrounds – men Fortnite er uten sidestykke det mest populære. Selskapet som står bak, Epic Games, fortalte i mars at spillet hadde bikket 250 millioner registrerte spillere på verdensbasis!
Fortnite-farsotten har også ført til at sjangeren har blitt svært populær. Her er noen ting du bør vite om battle royale.
Superpopulære Fortnite har over 250 millioner registrerte brukere. (Bilde: IGDB)
Kjente battle royale-spill
- Fortnite Battle Royale
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Apex Legends
- Call of Duty: Black Ops 4 (Blackout)
- Battlefield 5 (Firestorm)
Hva er battle royale?
I et battle royale-spill blir inntil 100 spillere sluppet ned på en slagmark, gjerne uten våpen eller andre redskaper. Dette kan anskaffes ved å drepe motstandere og ta redskapene deres, eller gjennom å utforske omgivelsene for å finne ulike våpen.
Målet er å overleve og til slutt stå igjen som kongen på haugen.
Lengden på en kamp avhengig av hvor lenge du klarere å holde deg selv i live. Det er likevel bakt inne noen meksnismer for å forhindre at kampene drar ut i en evighet. Som for eksempel at det geografiske spillområdet etter hvert innskrenkes slik at arealet spillerne beveger seg på blir mindre, noe som igjen «tvinger» spillerne til å konfrontere hverandre. Kampene varer ofte i rundt 20-30 minutter.
Flere av de mest kjente spilltitlene kan spilles på flere plattformer, deriblant datamaskin, spillkonsoller og smarttelefoner.
Alltid noe å strekke seg etter
Konkurranseelementet er en viktig grunn til at spillene appellerer til så mange, men det er flere ting ved battle royale-spillene som gjør de så populære.
Spillene er actionfylte, kan innebære stor grad av samarbeid og er forholdsvis enkle å lære seg. I tillegg har du utforsking og innsamling av ressurser, samt en kontinuerlig progresjon der man «låser opp» nye klær og valgmuligheter for utseende til spillkarakterene.
Et battle royale-spill er med andre ord en fokusert, men sammensatt totalpakke som gjør at spilleren har lyst til å starte en ny match så snart ett spill er ferdig.
Særlig hvis du blir eliminert tidlig i spillet, eller du bare må ta et spill til for å opparbeide deg nok ressurser til å kjøpe nye gjenstander du kan utsmykke karakterene dine med.
Utforsking av slagmarken er en sentral del av battle royale-spill som PlayerUnknown's Battlegrounds. (Bilde: Steam)
Vold, banning og mikrotransaksjoner
Som forelder er det verdt å merke seg noen potensielle utfordringer ved battle royale-spill:
- Vold: Selv om spill som Fortnite har en tegneserieaktig fremtoning er det likevel (som regel) snakk om skytespill.
- Kommunikasjon: Spillere kan chatte med hverandre, ofte både med tekst og stemmer. Dette kan føre til uønskede interaksjoner med andre spillere.
- Mikrotransaksjoner: Mange battle royale-spill er gratis (såkalt «free to play»), men spillerne har muligheten til å kjøpe kosmetiske oppgraderinger i spillet. Da brukes gjerne en internvaluta som opptjenes ved å spille – eller kjøpes med virkelige penger. Disse små kjøpene kan fort hope seg opp til store regninger.
- Skjermtid: Dette sier seg kanskje selv, men dataspill er laget for å spilles. Det kan altså være vanskelig å «bare» skru av når du først er i gang.
Potensielt positivt og lærerikt
Selv om skyte- og voldsspill kommer med noen utfordringer, er det viktig å huske at dataspill ikke nødvendigvis har en negativ innvirkning på barn. Gjennom god veiledning kan foreldre legge til rette for at spilling blir en positiv og lærerik opplevelse for barna.
Faktisk viser nyere forskning, deriblant en ny studie utført med over 3000 ungdommer i Singapore, at det er liten sammenhengen mellom økt aggresjon og dataspill.
Beate W. Hygen ved NTNU, en av de som har forsket på påvirkningen av dataspill her til lands, sier til NRK at spilling kan ha negative konsekvenser for noen. Men for de fleste er gaming en kilde til glede, underholdning og harmløs distraksjon, påpeker Hygen.
Hun forteller til NRK at flere studier viser at actionspill kan gi bedre evne til å skape mentale bilder om romlige forhold, evne til å sortere ut viktig informasjon med mindre viktig informasjon og økt kreativitet.
Sjekk aldersanbefalingen
Aldersanbefalingen fra PEGI indikerer alderen et spille er egnet for. Fortnite anbefales for 12 år og oppover, mens andre battle royale-spill kun er skikket for voksne.
Hvis du er usikker på om battle royale-spill egner seg for dine barn, kan aldersanbefalingen være en nyttig rettesnor.
Alle spill som utgis i Europa er merket med en PEGI-anbefaling som indikerer graden av vold, sex, grovt språk, diskriminering eller lignende.
Fortnite har, for eksempel, en PEGI-anbefaling på 12 år og oppover, mens mer virkelighetsnære Call of Duty: Black Ops 4 er anbefalt for spillere over 18 år. Det skyldes i stor grad at volden er mer realistisk og eksplisitt i sistnevnte.
– Selv om mange spill hiver seg på trenden med sjangeren battle royale, bør man som forelder være klar over at det er store forskjell mellom spillene, skriver stiftelsen Barnevakten.
Deres generelle råd til foreldre i forbindelse med battle royale-spill lyder som følger:
– Til syvende og sist handler det også om barnets modenhet og ditt oppdragersyn: Synes du som forelder at det er greit at barnet spiller skytespill?
Hvis du ikke ønsker at barnet skal spille denne typen spill, er det mulig å blokkere spillet i innstillingene på selve datamaskinen, spillkonsollen eller mobiltelefonen.
Foreldrekontroll
Her ser du hvordan du setter opp foreldrekontroll for de ulike plattformene:
- Windows 10 og Xbox One
- Playstation 4
- Nintendo Switch
- Mac
- iPhone, iPad og iPod touch
- Google (for Android-telefoner)
Begrens innholdet – sammen med barnet
Battle royale-modusen i Call of Duty: Black Ops 4 har en mer virkelighetsnær fremtoning enn andre spill i sjangeren. (Bilde: Activision)
Volden i spillene kan du ikke gjøre noe med, men du har muligheter til å sette begrensninger for upassende språk og interaksjoner.
Dette kan være et nyttig verktøy for å forhindre at barnet blir utsatt for banning, mobbing og andre former for negative interaksjoner – noe kjenner vi igjen fra flere andre nettbaserte plattformer. Undersøk derfor hvilke muligheter spillet gir for å begrense interaksjoner med andre spillere.
Foreldrekontroll-panelet i Fortnite gir deg muligheten til å begrense innholdet i spillet. (Bilde: Epic Games)
Fortnite har for eksempel foreldrekontroll bygget inn i spillet. Her kan du blant annet velge å filtrere vekk upassende ord fra skriftlige meldinger, skjule brukernavnene til spillere du ikke kjenner til (disse kan inneholde ufint språk) og deaktivere stemmekommunikasjon.
Selv om dette er enkelt å gjøre, vil det påvirke spillopplevelsen. Det blir for eksempel vanskeligere å kommunisere med lagkamerater hvis de ikke kan snakke sammen.
Et godt råd er derfor å snakke med barnet ditt om hvorfor du mener det er nødvendig å filtrere innholdet. Vær åpen for at barnet ikke er enig og forsøk å ha en god dialog dere imellom.
Vis interesse for barnets interesser
Hvis du selv engasjerer deg og setter deg inn i spillet, blir det enklere å forstå hvilken spillopplevelse barnet har. Da blir det også enklere å sette grenser for spillingen, enten det gjelder hvilke spill barnet kan spille eller hvor lenge barnet får spille av gangen.
Hvis du «drar ut kontakten» midt i et spill, er sjansen stor for at det vil skape mer konflikt enn dersom du venter til kampen er ferdig.
Og hvem vet – kanskje oppdager også du nettopp hvorfor spillene til barna er så oppslukende.