Fem ting du neppe visste om WiFi
De aller fleste bruker WiFi daglig – men hvor mye vet du egentlig om teknologien som gjør hverdagen vår så mye lettere?
Stopper du ofte opp og tenker opp på hvor utrolig det faktisk er at du kan nå mennesker på den andre siden av jordkloden i løpet av brøkdelen av et sekund?
Nei?
Vel, ikke vi heller for å være ærlig. Det er lett å ta ny teknologi for gitt straks den er blitt en del av vår hverdag.
Her er fem ting du kanskje ikke visste om WiFi – og som gir litt perspektiv til de enorme teknologiske skrittene vi har tatt de siste tiårene.
1. Ideen til WiFi kom for 120 år siden
Du trodde kanskje at WiFi var noe som kun tilhørte vår moderne tid?
Selv om WiFi offisielt ikke kom på markedet før i 1999, ble en tidlig versjon av ideen født cirka 100 år tidligere av fysikeren og ingeniøren Nikola Tesla.
Han drømte om og designet skisser til det han kalte «World Wireless System». Visjonen hans var å sende informasjon til England og til skip på havet gjennom et helt nytt og trådløst kommunikasjonssystem.
Tesla så for seg at informasjonen kunne utveksles ved hjelp av et lite apparat som ville få plass i folks lommer, og Tesla fikk også finansiert et slags «kraftverk» – The Wardenclyffe Tower – der disse signalene skulle sendes fra.
Dessverre ble planene aldri realisert, og prosjektet ble til slutt lagt ned i 1906.
2. WiFi-teknologien ble utviklet av en kvinnelig skuespiller
Nikola Tesla hadde kanskje ideen, men teknologien som la deler av grunnlaget for WiFi ble først patentert av Hollywood-skuespilleren Hedy Lamarr.
I 1940 ble et skip med britiske barn bombet av tyske torpedoer, en skrekkelig hendelse som vekket ønsket hos skuespilleren om å bidra i kampen. Lamarr var selv en ivrig oppfinner, og en talentfull matematiker.
Sammen med komponisten George Antheil skisserte hun ut en teknologi de kalte «frekvenshopping». Ved å bruke vekslende radiofrekvenser var planen å fjernstyre torpedoer ved hjelp av signaler som ikke kunne saboteres av tyskerne.
Selv om Lamarrs teknologi ikke ble brukt i krigen, var den et tidlig eksempel på såkalt spredt spektrum-teknologi.
Dette la igjen grunnlaget for teknologien som i dag brukes i blant annet Bluetooth og WiFi.
3. WiFi står for … ingenting
Har du tatt deg selv eller andre i å fundere på hva WiFi egentlig står for?
I 1999 fikk konsulenter ved det globale markedsføringsselskapet Interbrand i oppgave å gi navn til lanseringen av det trådløse nettverket, som til da hadde blitt referert til som IEEE 802.11.
Navnet «WiFi» var opprinnelig en referanse til det musikalske uttrykket «hi-fi», som er en forkortelse for «high fidelity».
Mange tror derfor at WiFi er en forkortelse for «wireless fidelity», men det er ikke tilfellet – navnet betyr faktisk ingenting.
4. WiFi vil gjøre det lettere for enheter å snakke sammen
Helt siden lanseringen for 30 år siden har WiFi utviklet seg med tanke på kapasitet og stabilitet.
Men ny type bruk og stadig flere oppkoblede enheter, har skapt nye behov – og nå er det på tide med en oppgradering. Derfor ble WiFi6 lansert tidligere i år, selv om standarden ikke er ute hos mange sluttbrukerne ennå. Den nye iPhone 11 er en av få som allerede støtter WiFi 6.
WiFi 6 skal etter sigende kunne håndtere flere samtidig tikkoblede enheter, mens den teoretiske toppfarten også skal bli langt høyere. Ekspertene tror dette kan bli nødvendig for å håndtere levende bilder med svært god oppløsning, som 8K.
5. WiFi er mer viktig enn frokost
Den amerikanske hotellkjeden Red Roof Inn foretok en spørreundersøkelse sammen med Research+Data Insights, der deres gjester ble spurt om hva som er viktig for dem når de velger rom.
Og enda viktigere skal det bli. Smarthus-teknologien er i ferd med å få sitt store gjennombrudd, og i løpet av neste år vil være 20 milliarder smartenheter verden over.
Det tilsvarer 2,6 ganger så mange som vi har i dag. Med andre ord; WiFi er her for å bli – det gjelder bare å henge med i svingene.