Søk
Meny

8 ganger oppkoblede ting gjør livet ditt lettere

Vi lo av smarttelefonen og vi ler vel fremdeles litt av robotstøvsugeren. Å koble alt mulig rart til nettet kan virke fullstendig unødvendig – helt til vi ikke kan leve uten disse tingene.

Alt trenger ikke å være koblet til nettet. Tannbørsten din, for eksempel, vil nok fortsatt pusse rent selv om den er offline.

Men stadig oftere ser vi oppkoblede ting vi aldri før tenkte burde være på nett. Ordet «smarthjem» går gjerne igjen når vi snakker om dette, og stadig oftere fremstår oppkoblingen som både nyttig og … smart. Her er noen eksempler.

1. Smarte dørlåser

En smart dørlås er litt som Vipps for nøkler. Istedenfor fysiske nøkler kan man simpelthen send en digital engangskode via en app – og det hele er like sikkert som nettbanken.

Dette er koder du kan bestemme skal virke innenfor et gitt tidsintervall, eller at den skal slutte å virke etter et visst antall ganger.

Samtidig kan du med en oppkoblet dørlås få beskjed på mobilen straks noen går i døra – noe som er perfekt for eksempel på de dagene barna slutter tidlig på skolen.

FULL KONTROLL: De svenske Glue Smart dørlåsene fungerer med app, bluetooth og WiFi.

FULL KONTROLL: De svenske Glue Smart dørlåsene fungerer med app, bluetooth og WiFi.

2. Ringeklokker med kamera

De smarte dørklokkene er nå utstyrt med kamera. Dermed kan du sjekke via en app hvem som ringer på før du eventuelt åpner døra … selv når du sitter på kontoret, om du også har en smart dørlås.

Særlig barn og eldre kan føle seg ekstra trygge hjemme alene med denne typen smart-oppfinnelser.

3. Røykvarslere som melder deg

Nå kan røykvarsleren mer enn bare å hyle når det brenner. Har du en smart røykvarsler, kan du få melding direkte til mobilen din så fort den oppdager røyk – den vet også når den skal være stille om det bare er snakk om vanndamp. Bruker du gassovn, måler den til og med mengden av karbonmonoksid i luften og varsler når det kan være fare på ferde.

Enkelte smarte røykvarslere kan også merke om – og hvor – det er folk i huset. Dermed blir det lettere for brannvesenet å vite om et hus er tomt, eller i hvilket rom det eventuelt befinner seg folk.

4. Smarte ovner

Å få ting over på nett kan gjøre livet ditt litt lettere. Legg deg i badekaret eller ta med deg telefonen ut i hagen uten at du mister oversikt over matlagingen. Nye smarte ovner lar deg holde øye med brødet i sanntid via stekeovnens eget kamera. Gjennom en app kan du også regulere temperaturen og tidspunkt for når ovnen skal skru seg av – eller på, om du er ute på tur og vil ha gryten perfekt tilberedt til du kommer hjem.

5. En livreddende kombinasjon

Kan smartprodukter redde liv? Kanskje. De kan i alle fall redusere risikoen for brann.

Ved at stadig flere smartprodukter kan «snakke sammen», kan du oppnå flere fordeler. For eksempel kan en røykvarsler som merker at det ikke er noen hjemme, og samtidig merker at den smarte stekeovnen står på‚ sende deg et varsel og høre om dette er bevisst – eller om du kanskje vil skru av ovnen via mobilen din?

SNAKKER SAMMEN: Med en smart stekeovn fra Bosch og røykvarsleren Nest Protect kan du få beskjed via Home Connect-appen at ovnen er på. Løsningen lar deg også skru av ovnen inne i appen, uten å måtte dra hjem.

SNAKKER SAMMEN: Med en smart stekeovn fra Bosch og røykvarsleren Nest Protect kan du få beskjed via Home Connect-appen at ovnen er på. Løsningen lar deg også skru av ovnen inne i appen, uten å måtte dra hjem.

6. Let there be light!

Lys er blitt et hett område for smartteknologi de siste årene. Blant annet har Philips Hue og LIFX produsert smarte lys du kan kontrollere via stemmestyring eller automatisere ut fra timeplan eller GPS.

Få den perfekte film-belysningen, vakker utebelysning – eller bestem at lysene skal skru seg på og av mens du er på ferie, for å lure potensielle innbruddstyver.

SMART OGSÅ UTE: Men husk å ha god trådløsdekning om du vil ha smarte utelys – som disse fra Philips Hue.

SMART OGSÅ UTE: Men husk å ha god trådløsdekning om du vil ha smarte utelys – som disse fra Philips Hue.

7. Kjøleskap du kan prate med

De nye smart-kjøleskapene er så påkoblet at du kan snakke med dem og få lest opp både  menyer og nyheter. Med kamera, display og stemmestyring er det få ting disse kjøleskapene ikke kan. Du kan til og med sjekke hva du har i kjøleskapet mens du er på butikken. En smart måte å redusere unødvendig matsvinn.

8. Ha det godt og varmt – uten at det koster for mye

Oppkoblede panelovner er ikke bare lurt for deg som vil komme hjem til en ferdig oppvarmet leilighet etter en helg på hytta – eller vil varme opp hytta før du ankommer.

Det er også en smart investering for miljøet og pengeboka. Ettersom stadig flere strømleverandører tilbyr timebasert avregning, er det mulig å automatisere oppvarmingen til når strømmen er billigst og/eller renest i løpet av døgnet.

OPPKOBLET VARME: Smarte panelovner, som denne fra Mill, gjør det mulig å styre oppvarmingen fra mobilen.

OPPKOBLET VARME: Smarte panelovner, som denne fra Mill, gjør det mulig å styre oppvarmingen fra mobilen.

Har du god nok trådløs dekning?

Når hjemmene våre stadig skal ha flere ting koblet på nettet, stiller det også krav til et godt og stabilt trådløst hjemmenett.

Det handler ikke bare om kapasitet på nettet, men også at du må ha et godt WiFi-signal i alle kriker og kroker av leiligheten eller huset – så du vet at alle de oppkoblede tingene faktisk er oppkoblet. Det nytter for eksempel ikke å ha smarte utelys om trådløssignalene ikke når ut i hagen?