Søk
Meny

– Det kommer ting vi ikke klarer å forestille oss i dag

Telenor-sjef Petter-Børre Furberg og digitaliseringsminister Nikolai Astrup tester farten på Telenor 5G-nett i Elverum. Alle foto: Martin Fjellanger

Telenor-sjef Petter-Børre Furberg og digitaliseringsminister Nikolai Astrup tester farten på Telenor 5G-nett i Elverum. Alle foto: Martin Fjellanger

Telenor er i gang med Skandinavias største 5G-pilot i Elverum. Det er bare starten på noe veldig stort, spår digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

– Dette er en stor dag, og det er ikke for store ord å si at fremtiden er her nå.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup holdt ikke tilbake da han var med på å åpne Skandinavias største 5G-pilot i Elverum torsdag.

Med piloten er Telenor den første operatøren som har flyttet 5G inn i det eksisterende mobilnettet. I tiden fremover vil 50 pilotbrukere i Elverum kunne teste ut fremtidens teknologi i praksis.

– Det er smått utrolig at det lille landet Norge har det raskeste og beste mobilnettet i verden. Med 5G legger vi en ny grunnstein i den digitale grunnmuren, sa Astrup – like før Norges første videosamtale over 5G ble gjennomført mellom Elverum og Fornebu.

– Dette er en historisk milepæl vi er svært stolte av. Det siste året har vi testet og eksperimentert med 5G, og nå tar vi teknologiutviklingen ett steg videre, sa Telenor-sjef Petter-Børre Furberg.

Norges første videosamtale over 5G gikk mellom Elverum og Fornebu.

Norges første videosamtale over 5G gikk mellom Elverum og Fornebu.

– Mye, mye raskere

– 5G skiller seg fra 4G-nettet ved at det er mye, mye raskere, noe som betyr at du kan overføre data i sanntid. Det vil muliggjøre helt nye bruksområder og applikasjoner, som for eksempel autonome kjøretøyer, kunne Astrup fortelle oss like etter seremonien.

Når digitaliseringsministeren snakker om 5G med folk, trekker han gjerne en parallell til «før og etter smarttelefonen»:

– Jeg tror det er lett å spå om fremtiden, men at det er vanskelig å treffe riktig. Det er litt som om man i 2006 skulle tenkt at det kommer smarttelefoner som åpner for en helt ny måte å gjøre ting på – jeg tror det var få som egentlig så for seg det.

Mer viktig enn selve hastighetene i 5G-nettet, er hvor mange nye dører det åpner på svært mange felt, kunne Astrup fortelle.

– Alle ser for seg en liten forbedring av dagens situasjon, mens det vi egentlig må tenke på er hvordan 5G kan gjøre det mulig for oss å løse oppgaver for oss på helt nye og bedre måter. Og det krever at vi må tenke utenfor boksen.

– Klarer ikke å forestille oss

Astrup omtaler 5G-teknologien som en «muliggjører»:

– Vi har jo for eksempel tingenes internett allerede i dag, men 5G gjør at vi kan ta ut det ordentlige potensialet i tingenes internett – noe som kanskje ikke er mulig med 4G-teknologien på samme måte. Så jeg tror vi så vidt har begynt å skrape i overflaten for hva som vil bli mulig når vi har 5G, sa Astrup og fulgte opp:

– Det kommer til å komme nye applikasjoner for oss forbrukere, som vi ikke kjenner til og klarer å forestille oss i dag.

I tillegg vil vi få se mange bruksområder for næringsliv, industri og offentlig sektor – her nevner Astrup alt fra helse- og velferdstjenester og nød- og beredskapskommunikasjon til selvkjørende skip og fjernkirurgi.

– Mye av dette vil hvile på 5G. Og det er ikke noe regjeringen klarer å fikse alene, vi trenger fremoverlente bedrifter som Telenor.

Her vil Telenor teste 5G i løpet av året:

  • Elverum
  • Fornebu
  • Trondheim
  • Bodø (utvalgte basestasjoner i sentrum)
  • Oslo (utvalgte basestasjoner i sentrum)
  • Askvoll
  • Svalbard
  • Kvitfjell
  • Herøya
  • Frøya

5G-utbyggingen fortsetter over hele landet

Ifølge digitaliseringsministeren har Norge en ambisjon om å ligge i front av å bygge ut og bruke 5G:

– Vi ønsker også at Norge og Norden skal være et innovasjonssentrum knyttet til 5G. Det at vi er tidlig ute med å ha rullet det ut, tiltrekker seg også innovasjon og nye spennende bruksområder.

Astrup trekker frem viktigheten av at Telenor er villig til å investere mye i 5G-utbyggingen, som med 5G-piloten i Elverum bare er i startgropen.

Allerede er det planlagt flere andre 5G-utbygginger andre steder i Norge, kan Telenor-sjef Petter-Børre Furberg fortelle:

– Vi har store ambisjoner for 5G og jobben fortsetter. Nå som fremtidens supernett er oppe i Kongsberg og Elverum, er det viktig å høste erfaringer. Formålet er å lære så mye som mulig, før vi lanserer kommersiell bruk av 5G i 2020. Derfor starter vi utbyggingen av 5G på til sammen ti lokasjoner denne høsten, sier Furberg og legger til:

– På sikt vil 5G også fungere som et godt erstatningsprodukt til de av våre kunder som i dag har bredbånd- og telefoni over kobbernettet.