Søk
Meny

Full mobildekning på vidda – takket være vannkraft

mobilmast

Slik kan Telenor tilby god dekning i pakt med naturen på Hardangervidda.

Å drive Telenors mobilnett rundt om i Norge kan være en krevende jobb – spesielt på steder uten strømtilførsel.

Et slikt sted er Halne, som ligger like ved Hardangerjøkulen midt mellom Oslo og Bergen. Nærmeste tettsted er en halvtimes kjøretur unna i begge retninger – om riksveien i det hele tatt er åpen.

– Når man kjører bil over Hardangervidda, er det ikke mange høyspentmaster å se. Heldigvis, sier Telenor-ingeniør Lars Bundgaard.

Men strøm må til om man skal drive en mobilmast. Løsningen på problemet var heldigvis i tråd med miljøprofilen til stasjonen ellers: Vannkraft.

Driver både stasjon og hotell

Alt som foregår ved stasjonen drives av kraften som genereres i en nybygget vannturbin like nedenfor mobilmasten – med vann som renner ut i Halnefjorden.

– I samarbeid med Halne Fjellstova like ved, har vi hyret inn lokale entreprenører og byggere til å sette opp et forholdsvis lite vannkraftanlegg. Det er lagt nye rør fra vannmagasinene, og til sammen gir dette nok kraft til å drive både stasjonen og hotellet.

I et område der strømmaster er fy-fy, er vannkraft tingen.

I et område der strømmaster er fy-fy, er vannkraft tingen.

– Det opprinnelige utstyret på mobilstasjonen har stått i 20 år, så nå var tiden inne for å bytte ut alt sammen. Samtidig så vi at det ikke var nok strøm til alt stasjonen skal drive i tillegg til mobilsenderen, sier Bundgaard og ramser opp: nødnett, DAB-radio, samband for Røde Kors, Statens Vegvesen og Fjelloppsynet samt utleie til Telia.

I tilfelle noe skulle skje, står nødstrømsbatterier klare til å forsyne både anlegget og hotellet. Men dette er ifølge Bundgaard en backupløsning for sjeldne tilfeller:

– Det er nok av vann å ta av! Forsyningen er også jevn gjennom hele året – vannet går under bakken, med vanninntak i bunn av magasinet, så det vil derfor aldri fryse på vinteren.

Går i ett med terrenget

Da mobilstasjonen på Halne ble bygget i 1997, var det den gang Norges dyreste og mest miljøtilpassede basestasjon. Selve bygget ble bygget som en tradisjonell jordgamme, i samarbeid med miljøforkjemper Kurt Oddekalv.

Blant materialene som ble tatt i bruk, var torvplater og laftet furu. Dette sørget for at bygget går i ett med terrenget i det populære jakt- og friluftsområdet.

Etter åpningen kunne reisende over fjellet mellom Oslo og Bergen for første gang oppleve kontinuerlig mobildekning på turen. Etter nylige oppgraderinger, har disse nå også tilgang på lynkjapt 4G+-nett.

Ikke bare skal mastene ha strøm fra fornybare kilder, men bygningene må også gli inn i det naturlige landskapet.

Ikke bare skal mastene ha strøm fra fornybare kilder, men bygningene må også gli inn i det naturlige landskapet.

Norge = utfordringer

Nå som alt utstyret er oppe og går på stasjonen, er det ikke mye vedlikehold som må til, forteller Bundgaard.

– Det må vel byttes et filter en gang i året, ellers går det meste av seg selv. Vi har gode systemer for fjernovervåking på det aller meste – og det går selvfølgelig over mobilnettet.

Lars Bundgaard har satt opp mobilmaster for Telenor rundt om i hele Norge.

Lars Bundgaard har satt opp mobilmaster for Telenor rundt om i hele Norge.

Bundgaard jobber som svakstrømsingeniør, og er opprinnelig fra Aalborg i Danmark – før han ble lokket til Norge.

– Du kan vel si at Norge er noe mer utfordrende land å bygge anlegg i. Bare Finnmark er jo på størrelse med hele Danmark.

I Aalborg var han blant annet med på å sette opp en mobilmast som utelukkende er drevet av solkraft og batterier. Noe som ikke er like enkelt i et land der det er mørkt og mye snø og is halve året.

– Vi prøvde med både sol og vindenergi på en mobilmast nord for Trondheim, men om vinteren gikk det ikke så bra da det la seg is over stasjonen.

Denne flaggstangen i Danmark er egentlig en mobilmast.

Denne flaggstangen i Danmark er egentlig en mobilmast.

Helt på vidda ... med full dekning

Også utfordringene med å få installasjoner til å gli mest mulig inn i omgivelsene rundt, kjenner Bundgaard igjen fra hjemlandet ... om enn på en litt annerledes måte.

– Jeg var med på å sette opp en mobilmast i et vernet område i Skagen by, der myndighetene ikke ville ha en tradisjonell mobilmast som kunne sees fra Skagen fyr. Dermed ble det satt opp en mast som ser ut som en flaggstang, bare en anelse tjukkere. Det var et lite skup at de fikk til det, forteller Bundgaard.

– Det var imidlertid ikke så veldig mye vi kunne gjøre for å kamuflere sendemasten i «bakgården» på Halne. Det hadde kanskje sett litt rart ut med en flaggstang på vidda, der man ellers ikke finner noen trær.

Til gjengjeld gir masten utmerket dekning til alle som ferdes over Hardangervidda.

– Masten er høyt plassert, så den sørger for mye av dekningen på RV7 og for alle som ferdes på vidda rundt. Og Halne Fjellstova må vel være et av høyfjellshotellene her til lands med best dekning, skulle jeg tro.