Her er Google-nyheten som gir et glimt inn i mobilfremtiden
Hva om du kunne styre mobilen – uten å berøre skjermen?
Hva om du kunne styre mobilen – uten å røre skjermen?
Joda, du kan allerede gjøre mye med stemmestyring ... til en viss grad. Men da Google nylig viste fram sin kommende toppmobil Google Pixel 4, var en av de største overraskelsene at du kan «fjernstyre» skjermen med hendene – uten å fysisk røre ved skjermen.
Er dette muligens et aldri så lite glimt inn i mobilfremtiden? Og hva er det i så fall egentlig godt for?
Her ser du den vesle radar-chipen («Soli») plassert side om side med kameraet og andre sensorer i fronten av Pixel 4.
Benytter seg av radar
– Hånden er den ultimate dingsen til å gi input med. Den er ekstremt presis, den er ekstremt rask, og det er veldig naturlig for oss å bruke den, sa Ivan Poupyrev da teknologien ble vist fram for første gang i 2015.
Poupyrev leder fortsatt det såkalte «Soli»-prosjektet hos Googles ATAP-avdeling (kort for Advanced Technology and Projects). De har i en årrekke forsket på hvordan den velkjente radarteknologien kan brukes til å fange opp selv de minste fingerbevegelsene på avstand, selv gjennom andre gjenstander.
I Pixel 4 vil vi for første gang få oppleve hvordan radarteknologien – som er bakt inn i en liten chip i mobiltelefonen – vil klare å fange opp håndbevegelser i løse lufta og omgjøre disse til digitale kommandoer.
Google har ikke sagt noe offisielt om tilgjengeligheten av Google Pixel 4 og Pixel 4 XL i Norge. Foreløpig er den ikke planlagt lansert her – og mens vi venter i spenning finner du et stort utvalg av andre svært gode mobiler i Telenors nettbutikk.
Men hva kan det brukes til?
I Pixel 4 kaller Google denne funksjonen for «Motion Sense», og den kan i første omgang hovedsakelig gjøre tre ting: Merke om du er i nærheten, om du strekker deg mot mobilen, og om du gestikulerer en kommando med hendene.
Ved at mobilen merker om du er i nærheten eller ikke, tillater den å skru av «alltid på»-skjermen om du er borte fra mobilen – for så å skru den på igjen straks du nærmer deg.
Når den merker at du strekker deg mot den, kan den raskt vekkes, skru opp skjermen og klargjøre for opplåsning med ansiktsgjenkjenning. Men den kan også for eksempel dempe vekkerklokka eller ringelyden om du strekker deg mot mobilen.
Sist av alt kan du for eksempel «veive vekk» en innkommende samtale eller en alarm, eller sveipe i lufta mot høyre eller venstre for å hoppe mellom sanger.
I seg selv er ikke disse tingene revolusjonerende – det er også ting som er blitt gjort tidligere med andre typer teknologi. Ifølge Google er dette imidlertid bare starten på en teknologi som i første omgang gjør mobilen bedre i bruk – men som etterhvert kan «bli så mye mer».
Så hva kan vi forvente oss videre?
Allerede er mye gjort ved å klare og pakke radarteknologien inn på en bitteliten chip som får plass i en mobiltelefon. Det kommer også godt med at teknologien krever langt mindre strøm enn for eksempel mobilkameraet.
– Å få denne nye teknologien inn i en mobiltelefon er i mine øyne intet mindre enn et teknologisk mirakel, sier Poupyrev til The Verge – som anslår at Soli-chipen i teorien kan oppdage alt fra sommerfuglvinger til en person som står syv meter unna – bak en vegg.
I praksis trenger imidlertid teknologien noe mer trening for å komme dit. Det er altså fortsatt en liten stund til vi får full tilgang til denne teknologien rundt oss – men når (eller om) det først skjer, kan det ha stor innvirkning på hvordan vi styrer wearables, Internet of Things-enheter og andre dingser som ikke nødvendigvis føles naturlig (eller mulig) å styre med knapper, skjermer og tilsvarende.
Hva annet er kult med Google Pixel 4?
I Google Pixel 4-telefonene er ellers den nye 90 Hz-skjermen noe av det viktigste blant spesifikasjonene. Telelinsen på kameraet er ny, men mobilen inkluderer i motsetning til Apples iPhone 11 ikke en ultravidvinkellinse.
Kameraet på Pixel 4 lar deg blant annet kunne se hvordan HDR-bilder vil se ut i sanntid på skjermen når du skal ta bildet. Du vil også kunne ta bilder med portrettmodusen av andre ting enn mennesker.
Andre funksjoner er en ny båndopptaker-app, som vil transkribere hva som blir sagt i sanntid – i første omgang bare på engelsk. I tillegg skal Google-assistenten ha blitt bedre, og kunne gjenkjenne flere typer kommandoer.