Varm mobil? Her er grepene for å unngå overoppheting, riper og vannskader
Slik tar du vare på mobilen og de andre dingsene dine i sommersola.
Sommeren er en aktiv årstid, også for mobilen og andre dingser. Derfor er det ekstra viktig at mobilen tåler å være med på moroa. Visste du for eksempel at mobilen kan overopphetes hvis du lar den ligge for lenge i sola?
Her er de fire viktigste tipsene til hvordan du ivaretar dingsene dine – og får mest ut av mobilen denne sommeren:
1. Ikke legg mobilen rett i sola (den kan overopphete!)
Ekstreme temperaturer og teknologi er sjelden en god kombo, og mobiler er intet unntak. På vinteren merker du kanskje at batteriet tømmes fortere i kulda, og at du må lade oftere?
Tilsvarende kan mobilen overopphete om sommeren, når sola står på som sterkest. Lar du telefonen ligge for lenge i direkte solskinn, vil batteriet kunne tappes fortere. I verste fall skader du batteriet permanent, og får ikke ladet telefonen.
De fleste smarttelefoner har heldigvis et innebygget varsel om når det oppstår farlige temperaturer. Som regel skal mobilen selv skru seg helt av i god tid før skader oppstår.
Slik passer du på mobilen på de varmeste soldagene:
Legg mobilen fra deg i skyggen.
Ta av dekselet om mobilen blir for varm, for å slippe ut varmen fanget mellom dekselet og mobilen.
Sett mobilen i strømsparingsmodus eller flymodus. Da bruker mobilen mindre strøm, og genererer mindre varme.
Unngå også å kjøre tunge apper om mobilen blir for varm.
Trenger du ny mobil raskt? Velg Klikk og Hent fra en av Telenors 81 butikker.
2. Hvor mye vann tåler egentlig mobilen?
De fleste nye mobiler tåler litt fukt og regnsprut, ofte til og med en dukkert helt ned til seks meter. Hvorvidt dette gjelder din mobil, er avhengig av mobilens såkalte IP-sertifisering:
Dette betyr IP-sertifiseringen:
IP står for ingress protection, og er en standardisert betegnelse på hva mobilen skal tåle av støv og væske – i klartekst er det her snakk om ferskvann.
Det første tallet viser grad av beskyttelse mot støv, der 6 betyr helt støvsikker. Det påfølgende tallet viser hvor vanntett telefonen er, altså på hvor dypt vann den kan overleve: 7 og 8 betyr at den kan tåle å havne under vann – opp til seks meter i 30 minutter – alt under 7 er forbeholdt regn og overfladisk sprut.
Eksempler på mobiler med IP68-sertifisering er de nye iPhone 12- og Samsung Galaxy S21-modellene, men også endel eldre mobiler tåler vann – husk bare at beskyttelsen kan reduseres ved slitasje og småskader.
Men selv om mobilen din tåler vann, kan det være greit å la den ligge igjen på land om du hiver deg uti.
Og har den havnet i saltvann, bør du raskest mulig skylle den i ferskvann: Saltvann er nemlig ekstra strømledende, og øker sjansen for kortslutning. Når saltet tørker, kan krystallene bryte ned pakninger og komponenter, samt lede til rust. Det samme gjelder om du har sølt klorvann, kaffe, brus eller andre typer væsker på mobilen.
Har mobilen din fått en dukkert, bør du også la den tørke skikkelig – helst på et varmt sted. Og styr unna varme ovner og hårføner, da dette bare kan skade mobilen ytterligere.
3. Mistet strandbagen? Spor den opp!
Uansett hvor turen går i sommer, bør du har ha skrudd på «Finn min mobil»-funksjonaliteten på mobilen din. Da har du mulighet til å spore (eller fjernslette) den om den skulle bli stjålet eller borte på annet vis.
Men også andre ting enn mobilen kan spores opp med samme teknologi: La du igjen nøkkelknippet under håndkleet på stranda? Ligger bagen din i bilen til én av vennene du var på telttur med? Uansett hva grunnen skulle være, kan en Apple AirTag stå deg bi.
Her har du simpelthen en sporingsbrikke som kan henges på nøkkelknippet eller legges i det lille rommet på ryggsekken, for enkelt å kunne spores opp via mobil eller PC.
Tips! Lagre bilder og videoer i skyen
Sørg for at du kontinuerlig laster opp bilder og videoer du tar til iCloud eller Google Drive for eksempel. Da er minnene dine alltid trygge hvis noe skulle skje.
Som Telenor-kunde får du med Min Sky-appen ubegrenset lagring i skyen, og du kan velge at bildene og videoene du tar automatisk blir lastet opp i Min Sky.
4. Beskytt mot støv og sand
Det sier seg selv at små partikler som sand og støv kan snike seg inn i innganger og utganger på mobieln. Det er typisk høyttaleren og ladeutgangen som er mest utsatt, noe som i verste fall resulterer i at telefonen ikke kan lades – eller at høyttaleren ryker.
De fleste nye mobiler på markedet i dag skal riktignok være støv- og sandsikre. Men om du satser på en tilværelse som strandløve i sommer, kan du vurdere å passe på mobilen litt ekstra med en beskyttelsespose.
For støtskader og riper er det aller lureste å skaffe seg et deksel og en beskyttelsesfilm til skjermen.
Bonus! Støvsikre og vanntette høyttalere
Det finnes mange varianter av blåtannhøyttalere som tåler sommerens strabaser.
Som med vanntette mobiler kan du se etter en IP-sertifisering også her – er høyttaleren merket IP67, betyr det at den tåler både støv, sand og vann på ned til én meter i cirka en halvtime.
Høyttaleren på bildet er kun ett eksempel – en JBL Xtreme 3 med IP67-sertifisering.