En morsom og lærerik innføring i mobilvett – dette er Mobilmerket
– En fin måte å starte samtalen om trygg mobilbruk på, sier Nelli Kongshaug i Kors på halsen.
Har barnet fått sin første mobil? Sitter du med litt blandede følelser?
Du er ikke alene. Sunt nettvett og mobilbruk hører sammen – plutselig er barnet ditt invitert inn i en litt uoversiktlig verden av innhold, og du får rollen som veiviser.
En samtalestarter med barnet ditt
– Mobilmerket er en god måte å starte samtalen om mobilbruk på.
Det sier Nelli Kongshaug i Røde Kors. Hun er leder i samtaletilbudet Kors på Halsen, som Telenor har samarbeidet med om prosjektet.
Selve testen består av en kort gjennomgang av viktige problemstillinger, og gir en grunnleggende innføring i forsvarlig mobilbruk.
Her kan barnet ditt ta stilling til spørsmål som: Hvor viktig er det med låsekode? Hvilke apper kan jeg laste ned? Er det ok å dele et bilde av vennene mine?
Kongshaug understreker at det lureste er at du som forelder tar testen sammen med barnet ditt.
Vil du lese mer om hvordan du forbereder barnet på sin første mobil? Her er de beste tipsene og rådene til deg med en nyslått mobilbruker i hjemmet.
Fem digitale kjøreregler for barn og foreldre
De reglene som gjelder i den virkelige verden, gjelder også for mobilbruk
Mobbing og trakassering via mobil er forbudt
Det er ikke lov å ta bilder av andre og publisere eller vise disse uten samtykke
Mottar barnet «mobbemeldinger», bør disse lagres og vises til voksne
Mobilen kan også brukes som betalingsmiddel. Avtal derfor med barnet hvor mye som kan brukes på apper, avstemninger og lignende
– Gir en bedre dialog mellom deg og barnet
– Mobilmerket gjør det også lettere å ta opp temaet mobilbruk ved et senere tidspunkt, sier Kongshaug.
For selv om barna blir bedre rustet for å bruke sin første mobiltelefon når de har fått Mobilmerket, er det viktig å huske at samtalen ikke er over etter at dere har tatt testen.
– Vær påkoblet hele tiden. Ikke bare når du gir barna mobilen, og i den innledende fasen, men hele veien.
Hun råder foreldre til å sette seg litt inn i hvordan de mest populære appene fungerer – TikTok, Snapchat og Instagram – slik at du kan ha en god samtale med barnet.
- PRAT MED BARNA! Nelli Kongshaug er leder for Røde Kors' samtaletilbud Kors på Halsen, som Telenor har samarbeidet med om Mobilmerket. Foto: Ole Kinapel
Det innebærer også å sette seg litt inn i sikkerhetsinnstillingene til de enkelte appene. Mange barn har ifølge Medietilsynet opplevd å motta uønskede meldinger fra noen de ikke kjenner – og innholdet i kanalene spenner bredt:
– De fleste sosiale medier har en 13-årsgrense, men så har du kanskje hjulpet barna med å lage denne kontoen når de er ni eller ti år. Når barnet da først blir 13, er de teknisk sett 17 eller 18 år for appen – og innholdet justeres deretter, sier hun.
– Derfor er det også ekstra viktig å vite litt om typen innhold som spres i den enkelte kanal.
Når barnet skal få sitt første mobilabonnement
Mobilmerket er en leken og lærerik øvelse som gjør barnet godt rustet til et liv med mobilen. Testen passer fint å ta sammen – da vet du om yngstemann er klar for sitt første mobilabonnement.
Når testen er ferdig og bestått, har du gjort deg fortjent til Mobilmerket. Da kan også du ta med barnet til den nærmeste Telenorbutikken og få en stilig popsocket som bevis på bragden.
Alle Telenors abonnement inkluderer gode sikkerhetstjenester som gjør at barnet ditt er sikrere på nett.