Hjelp – jeg har fått vann på mobilen!
Ta det helt med ro. Her er tipsene som redder mobilen din.
Når du først har fått vann på mobilen er det lett å tro at den ikke kan reddes. I realiteten er det mye du kan gjøre for å redusere skadeomfanget.
Her er fem tips som kan redde mobilen din:
1. Skru av mobilen
Første bud: Vær rask! Jo raskere mobilen får førstehjelp - desto større sjanse er det for at den overlever.
For å unngå kortslutning, må telefonen skrus av så fort som mulig. Den største feilen du kan gjøre etter at mobilen din har vært utsatt for en vannskade, er å skru den på eller lade den. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at mobilen er helt tørr før du skrur den på.
Hvis det går, kan det være lurt å fjerne batteriet. Kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet kan føre til at kobberlederne i telefonen irrer. Og selv om SIM- og minnekort tåler vann ganske godt, er det lurt å ta ut og tørke dem også.
2. Fjern dekselet og skru mobilen fra hverandre
Etter å ha fjernet dekselet, kan du vurdere om du vil skru opp mobilen eller ikke. Velger du å gjøre det, er det større sjanse for at mobilen klarer seg, men husk at du også vil miste garantien din.
iPhone kan ikke skrus fra hverandre, så her gjelder det å ta av dekselet. Følg deretter tipsene om skylling og tørking der du kommer til.
Velger du å ikke skru den opp, fjerner du kun SIM- og minnekort, og avtagbare deksler.
Har du vært så uheldig å søle salt- eller sukkerholdig væske i mobilen, må du forberede deg på at komponentene kan bli klissete og vanskelige å få ut.
Har du en nyere mobil?
De fleste nyere mobiler på markedet i dag er sprut-, vann- og støvbestandige. Noen mobiler tåler mer enn andre, og hvis du er på utkikk etter en mobil som tåler en støyt finnes det flere å velge imellom i Telenorbutikken eller nettbutikken.
Ha forsikringen i orden før uhellet er ute! Kjøper du mobil med SWAP er skjermforsikring alltid inkludert. Og velger du SWAP Plussforsikring er du også dekket ved mistet/stjålet mobil og alle typer skader, inkludert vannskade.
3. Legg mobilen i en bolle med ris
Hvis du har sølt mye vann på mobilen, kan det være lurt å riste den et par ganger før du tørker den. Deretter er det bare å starte tørkingen. Bruk papir og håndklær for å få vekk det verste. På steder som er vanskelig å komme til, kan du bruke q-tips. Pass på at papir eller bomull ikke løsner og blir igjen inne i telefonen.
Et tips er å legge mobilen i en bolle med ukokt ris over natten, eller lenger. Det kommer an på hvor mye vann som har kommet inn i telefonen. I verste fall kan du la den ligge i risen inntil en uke. Bytt risen hvert døgn. Ris har en fantastisk sugeevne og kan absorbere fukt.
Ved saltvannskader gjelder andre regler. Skru mobilen fra hverandre, og gi mobilen et dypdykk i ferskvann. Dette vil fjerne saltet som ofte fører til kortslutning i elektronikk.
4. Gi mobilen tid
Du bør gi mobilen en god hvileperiode før du prøver å slå den på igjen. Det kan fort bety to til tre døgn. Ventetiden kortes noe ned dersom du for eksempel legger den i ris som nevnt ovenfor.
Funker mobilen? Så bra! Da lønner det seg å ta back-up av innholdet med en gang. Noen ganger kan mobiltelefoner med vannskade fungere helt fint i en periode, før de slår seg vrange igjen.
5. Vær føre var!
Selv om det er kjipt å ødelegge mobilen, er kanskje det kjipeste å miste alt du har på den. Med mobilabonnement fra Telenor har du tre tjenester inkludert som tar vare på det du ikke vil miste: