Fem myter om lading du må slutte å tro på
Slik tar du vare på mobilbatteriet.
Det finnes utrolig mange meninger og motstridende råd om når og hvordan du bør lade mobilen, eller hvordan du skal behandle batteriet.
Mange av rådene er gamle, seiglivede – og for lengst utdaterte.
Moderne mobiler bruker nemlig såkalte litium-ion-batterier, og disse er knapt sammenlignbare med dem som holdt liv i Nokia- og Ericsson-mobilene dine på 90-tallet.
Myte: Lad batteriet helt ut
Dette gamle rådet henger igjen fra en tid der det satt helt andre batterier i mobilene våre. Disse gamle batteriene måtte lades ut for å nullstilles – eller nærmere bestemt for å unngå «minneeffekten».
I dag gjelder ikke lenger dette rådet. Om noe, bør du unngå at batteriet blir helt flatt.
– Det kan redusere levetiden dersom man lader litium-ion-batteriene helt ut mellom hver gang, har Lars Ole Valøen tidligere fortalt til Online.no. Han er teknisk direktør i Grenland Energy med doktorgrad i batteriteknologi.
NB: Mobilen kan derimot ha godt av å skrus helt av fra tid til annen – gjerne med litt under halvfullt batteri.
Myte: «Overlading» ødelegger batteriet
Eldre mobiler kunne ta skade av å bli liggende i laderen etter batteriet var fullt. Dagens modeller er imidlertid blitt mye smartere: De vil «si ifra» når de har fått nok, og stopper da å motta strøm.
Når det er sagt, frarådes du likevel å lade mobilen over natten. Det er det minst to gode grunner til:
- Batteriet holder lengst om du holder det mest mulig på rundt 40-60 prosent
- Telefoner og ladere kan, i sjeldne tilfeller, bli overopphetet og ta fyr under lading
Brannfaren er større hvis du bruker billige kopi-produkter fra tvilsomme nettbutikker – eller dersom du lader på en myk, varm overflate, som i sengen.
Myte: Unngå «klattlading»
Hvis du verken skal lade batteriet helt ut eller helt opp, følger det at «klattlading» er det beste. Stikk i strid, altså, med det mange har lært.
Koble til laderen når nivået dupper under 40 prosent, og ta den ut igjen når det runder 80. Da holder du deg mest mulig innenfor sonen på 40-60 prosent som på sikt er det beste for batterilevetiden.
Tillat oss å understreke: Klattlading bør ikke unngås – det oppfordres!
Mobilen har det faktisk best om batterinivået holder seg mellom 40 og 80 prosent.
Myte: Skru av WiFi og Bluetooth for å spare strøm
Dette var også sant, en gang i tiden. Hvis du for eksempel ikke deaktiverte Bluetooth på en eldre mobil, ville den hele tiden være på leting etter enheter å «pare» med.
Men, igjen – teknologien er blitt mye smartere. Nå går Bluetooth og WiFi automatisk i lavenergi-modus når det ikke overføres data, eller dersom du aktivt velger å søke etter et nettverk eller en enhet. Det betyr at du sparer minimalt med energi på å deaktivere dem.
Imidlertid kan du spare strøm ved å deaktivere posisjonstjenester og annen bakgrunnsdata. Dette kan gjøres manuelt, eller ved å aktivere strømsparingsmodus.
Myte: Ha ekstra-batteriet i fryseren
Høye temperaturer er ikke bra for batteriet. Legg mobilen ute i solsteken, for eksempel, og det kan gå utover den totale levetiden.
Men også overdreven kulde kan være skadelig.
Har du brukt telefonen noe særlig utendørs på vinteren, vet du hvor raskt den kan finne på å hoppe fra 60 prosent batteri til «vennligst koble til laderen».
Helst bør du unngå både høye og lave temperaturer: Batteriene trives best i litt kjølig romtemperatur.
Kilder: Mashable, Lifehacker, Howtogeek, Android Authority, Phone Arena, med flere.