Søk
Meny

Har du oppdaget ukjente trekk fra kortet ditt? Slik kan du få hjelp

Forsikring mot kortsvindel

Daglig utsettes nordmenn for kortmisbruk eller feiltrekk, og ikke alltid er det like lett å få pengene tilbake. Nå kan du få hjelp av Telenor.

At det av og til er litt skrint på kontoen, er noe de fleste kan kjenne seg igjen i. Men enda verre er det når du ser at penger forsvinner – uten at du kan forstå hvorfor.

Kanskje er det snakk om en glipp fra nettbutikk du nettopp har handlet hos, eller en feil hos kortutsteder ... eller noe langt verre: At noen har misbrukt kortet ditt.

– Det kan for eksempel være at du får en faktura på kredittkortet eller en kontoutskrift og ser at det er noen rare trekk. Så tar du kontakt med banken og sier at noe er galt. Banken på sin side, sier da kanskje at de «ikke ser noe mistenkelig om disse uttakene eller kjøpene», sier Janette Haugland Lomeland, produktsjef for forsikringer i Telenor.

Men selv kan du ikke huske å ha gjort dette. Ikke bare er pengene borte – men brått står du alene om å finne ut hva du nå skal gjøre.

Forsikrer deg mot kortmisbruk

Telenor tilbyr en svindelforsikring som også inkluderer misbruk av betalingskort. Svindelforsikring er en av sikkerhetstjenestene i SAFE.

– Med SAFE har vi siden lansering hjulpet mange kunder etter at de har vært utsatt for ID-tyveri. Men vi så også at flere kunder henvendte seg til oss angående misbruk av betalingskort. Siden vi så at vi ikke hadde dekning for det, valgte vi å utvide forsikringen slik at vi også kan hjelpe kunder med utfordringer knyttet til misbruk av betalingskort, sier Lomeland.

Eksempler på ulike typer misbruk:

  • Hacking eller kopiering av kort

  • Stjålet kort

  • Du har blitt trukket for mye på kortet ditt

Store mørketall

Om dette er ting du har opplevd, er du ikke alene – tvert imot: Stadig flere rammes av svindel eller misbruk av bankkort eller kredittkort.

Siden 2016 har det vært en jevn økning i antall saker meldt inn til Finansklagenemnda innen dette området. Bare i 2019 ble det sendt inn 1113 saker.

Men mørketallene er store, ettersom mange ikke vet hvordan de skal håndtere situasjonen for å få pengene tilbake.

Cathrine Nilsen Kaxrud i HELP

TILBYR HJELP: Markedssjef Cathrine Nilsen Kaxrud i HELP, Telenors forsikringspartner.

– Mange tør ikke gå til advokat på grunn av de høye timeprisene, og velger kanskje også å ikke ta en sak for retten på grunn av saksomkostningene, sier markedssjef Cathrine Nilsen Kaxrud i HELP, Telenors forsikringspartner.

– Vi merker at en del ønsker hjelp med å håndtere erstatningskrav og kommunikasjon med banken, dersom uvedkommende har misbrukt bankkortet, forteller hun videre.

Slike utfordringer er typiske ting du nå kan få hjelp til, med den utvidede dekningen i svindelforsikringen i SAFE.

Hva gjør du ved kortmisbruk?

Men hvordan skal du gå frem, rent praktisk, om du oppdager at alt ikke er som det skal være på kontoutskriften din?

Dersom du oppdager et ukjent trekk fra debet- eller kredittkortet ditt, og du ikke kjenner igjen den som har trukket beløpet, bør kortet sperres. Deretter bør du informere banken om at du har oppdaget trekk du ikke har akseptert eller foretatt – og reklamere på disse, sier Simen G. Kleveland, fagansvarlig advokat i HELP.

Dette er noe du som kunde må gjøre selv, for eksempel gjennom nettbanken eller direkte kontakt med banken. De fleste banker krever i dag at dette gjøres via nettbanken, av hensyn til trygg identifisering.

Simen G. Kleveland, fagansvarlig advokat i HELP

GIR RÅD: Simen G. Kleveland, fagansvarlig advokat i HELP.

Forsikringen i SAFE bistår også med de videre stegene, dersom det blir nødvendig.

– Det vi kan hjelpe med videre er en klage til Finansklagenemnda dersom kunden holdes ansvarlig og vi mener det ikke er grunnlag for det. Dersom kunden ikke får medhold i Finansklagenemnda må vi foreta en ny og grundig vurdering av saken. 

– Dersom det etter vår vurdering er grunnlag for å anføre at kunden ikke kan holdes ansvarlig kan vi vurdere å ta saken inn for tingretten, sier Kleveland.

En betryggende prat

Med SAFE får du altså juridisk rådgivning dersom noen utnytter et av dine betalingskort, og forsikringen dekker timeprisen ved bruk av HELPs advokater.

Men ifølge Cathrine Nilsen Kaxrud i HELP er det også mange tilfeller hvor man kan bli beroliget bare ved å få pratet med kyndige rådgivere: 

– Vi skal også være et rådgivende organ. Det er flere som gjerne ringer advokaten for å spørre hvordan man skal gå frem med en svindelsak, eller om man mistenker at bankkortet blir misbrukt. 

Du kan også få hjelp før uhellet har oppstått, samt rådgivende hjelp rundt hvordan misbruk av debet- og kredittkort skjer – og hva du kan gjøre for å redusere sannsynligheten for misbruk.

– Ta kontakt om du er usikker. Det koster deg ingenting å ta den telefonen til oss, sier Kaxrud.  

Svindelforsikring i SAFE dekker blant annet:

  • Juridisk rådgivning dersom noen utnytter betalingskortet ditt, for eksempel skimming, phishing, kopiering, kontaktløse kjøp (NFC) m.m.

  • Ingen timepris ved bruk av HELPs advokater.

  • Full dekning av egne og eventuelt idømte saksomkostninger. 

Med SAFE får du også en tryggere WiFi-opplevelse og ID-vakt – les mer om hvordan du kan trygge ditt digitale liv her.

Men fortsatt: Pass på!

Felles for alle situasjoner som dekkes av den nye forsikringen mot misbruk av betalingskort, er at tapet ditt må skyldes uautoriserte betalinger.

Men hva er da en uautorisert betaling?

– Sett fra kunden ståsted, er en uautorisert betaling en betaling han eller hun ikke vedkjenner seg å ha gjort. Altså at kunden mener at han eller hun ikke har autorisert eller godkjent denne betalingen, sier Janette Haugland Lomeland i Telenor.

Dette gjelder alle situasjoner hvor det foreligger et tap som skyldes uautoriserte betalinger, betalingstransaksjoner eller trekk fra brukerens personlige debet- og/eller kredittkort, enten det gjelder uttak fra minibank, betaling i butikk eller nettkjøp.

Går hånd i hånd med svindel

Som vi tidligere har skrevet om, så går kredittkortsvindel og ID-tyveri hånd i hånd – ved at svindlere for eksempel kan lure deg til å autorisere en betaling ved å utgi seg for å være banken.

– Svindel skiller seg fra andre typiske formuesforbrytelser, som ran og tyveri (og ID-tyveri), ved at fornærmede selv bidrar til at gjerningspersonen blir tilført vinningen det er snakk om, sier fagansvarlig advokat i HELP, Simen G. Kleveland.

– For eksempel kan den fornærmede frivillig gi personopplysninger, påloggingskoder, pinkode eller lignende til gjerningsmannen – ofte etter lovnad om vinning også for egen del.

Mange banker har heldigvis gode rutiner for å oppdage kredittkortsvindel, og kan stoppe transaksjoner om de forstår at noe er galt. Handler du med kredittkort, kan det også hende at du får tilbake pengene – så lenge banken ikke mener du har vært uaktsom i svindeløyeblikket.

Som alltid gjelder det altså å være litt påpasselig, og da kan følgende huskeregler være greie å ha bak øret:

Husk at du kan bli varslet hvis kredittkortet ditt havner på avveie >

Huskeliste for å unngå svindel

SAFE – tryggheten du fortjener

Sikkerhetspakken SAFE varsler, beskytter og hjelper deg om noe skulle skje på nett. Med SAFE kan du surfe trygt med mobilen, bli varslet om din personinformasjon lekkes på nett, og få hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri eller andre former for nettsvindel.


SAFE inkluderer fire tjenester:

  • Svindelforsikring

  • ID-vakt

  • Kredittvakt

  • VPN

SAFE koster 199 kr,-/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.
Lær mer om SAFE >