Søk
Meny

Dette bør du vite om OnlyFans

Hva er OnlyFans?

Noen tjener gode penger, men de fleste sitter igjen med smårusk. Dette er det du trenger å vite om det omstridte sosiale mediet.

Vi er vant til at sosiale medier er gratis, og at vi kan konsumere så mye innhold vi bare vil. Influensere tjener ikke penger på at vi ser innholdet deres, men på annonsørinnhold og produktplassering.

OnlyFans har derimot snudd dette på hodet. Her må du betale for å få tilgang på innholdet til personene du ønsker å følge – derav navnet only fans.

Og det er populært: Tjenesten har over 85 millioner månedlige besøkende og en million brukere som aktivt publiserer innhold for til sammen 20 milliarder kroner årlig. Av dette beholder OnlyFans 20 prosent, mens resten går til den som publiserer innholdet.

Men OnlyFans har også blitt omstridt. Som med alle sosiale medier, bør du alltid være påpasselig med hva slags innhold du deler på plattformen. Er du usikker på om det er trygt å dele innhold på OnlyFans? Bli med til slutten av artikkelen, så gir vi deg noen gode råd på veien.

Dette er OnlyFans:

  • Nettside hvor brukere deler bilder og videoer

  • Fans abonnerer på profilsider mot et gitt månedsbeløp

  • Man kan også betale ekstra eller «tipse» for enkeltinnlegg

  • Nettsiden har 18 års aldersgrense, og tillater nakenbilder

  • Har ikke egne apper, og besøkes via nettleseren

Populariteten til OnlyFans øker

OnlyFans har riktignok eksistert siden 2016, men har først det siste året fått mye oppmerksomhet i Norge med ulike oppslag om unge nordmenn som tjener gode penger på nakenbilder.

Og det er en del nakenhet på nettsiden som følge av at OnlyFans – i motsetning til Snapchat og Instagram – tillater denne type innhold.

Det er også derfor det ikke finnes en OnlyFans-app, ettersom dette innholdet strider mot Apple og Googles retningslinjer. Mobil-nettsiden har imidlertid et likt grensesnitt som eksempelvis Instagram, og man teller også her likes i tillegg til hvor mange fans man har. Man scroller, liker, kommenterer og deler profilsider man finner interessant – men må altså legge inn betalingskort for å bruke tjenesten, og betale for å se de fleste profilene.

Men OnlyFans er mer enn nakenhet, og du kan finne kuratert innhold fra musikere, influensere, skuespillere, med flere. Hvis man ser bortifra kontroversen rundt «vokseninnhold», er det mange som stiller seg positive til at OnlyFans lar kreative innholdsprodusenter tjene penger på innholdet de lager. En populær hobbykokk kan for eksempel dele oppskriftene sine mot betaling, en yogalærer kan dele treningstips bak betalingsmur, eller en kunstner kan føle seg trygg på at kunstverk ikke blir sensurert.

Promoterer via andre tjenester

Det er ikke mulig å søke opp brukere på selve nettsiden (det finnes tredjepartstjenester som tilbyr dette), så promoteringen av innholdet foregår derfor via andre sosiale medier-kanaler. Da Aftenposten spurte norske Jannicke, som er en av de i Norge som tjener mest på OnlyFans, om hvor mange av kundene hennes som kom fra Instagram, svarte hun «mest sannsynlig alle».

En vanlig praksis er å tilby kampanjer for abonnement i en begrenset periode eller for et begrenset antall personer. 

Hvor mye tjener man?

Dette varierer veldig. Den tidligere Disney-stjernen Bella Thorne tjente i et mye omtalt tilfelle en million dollar i løpet av 24 timer, som fikk nettsiden til å nedjustere hvor mye man kan betale for et «eksklusivt» bilde, og hvor mye man kan tipse ($50 for et bilde og maks $100 i tips). Rapperen Rubi Rose tjente $100 000 på to dager kun ved å legge ut bilder som allerede lå fritt tilgjengelig på hennes Instagram-profil. 

Men New York Times meldte tidlig om at der hvor enkelte av innholdsskaperne ble kjent med sine faste følgere og kunne tjene gode månedslønner, er det mange som kun tjener noen hundrelapper i måneden. I Aftenpostens intervju med Jannicke, hun som tjente godt på tjenesten, kom det frem at hun kunne tjene mer på OnlyFans enn sin vanlige jobb i løpet av en god måned. 

Men dette gjelder slett ikke alle. De fleste som tjener gode penger via OnlyFans har bygget opp tusenvis av følgere på andre sosiale medier, som følger produsentene over til nettsiden ved behov. 

Er det trygt å legge ut innhold på OnlyFans?

Ja og nei. Det kommer an på hva slags bilder og videoer du legger ut, og hvor opptatt du er av at bildene ikke deles andre steder. I og med at publikum betaler for innholdet som publiseres, er det ikke lov å dele dette på andre sosiale medier.

Men det er et vanlig problem at bilder skjermdumpes og legges ut på Twitter, Instagram eller Snapchat, eller at videoer legges ut på andre nettsider. Dette gjelder spesielt om innholdet er seksuelt ladet. Dette blir ofte fjernet fra nettsidene de legges ut på, men det kan ta tid før det oppdages – og om et bilde eller en video først er delt på nett, er faren stor for at innholdet igjen blir delt av noen andre.

Det har også vært tilfeller hvor OnlyFans-brukere er blitt utsatt for såkalt doxxing, altså hvor en persons bosted, telefonnummer og annen privat informasjon blir publisert uten samtykke.

Med Nettslett kan du få hjelp dersom noen sprer informasjon eller bilder av deg på nett. Nettslett gir deg også advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets. Tjenesten er lansert i samarbeid med HELP forsikring og er nå inkludert i alle Telenors private mobilabonnement.

"Siljes" bilder ble brukt til å lage falske pornosider - uten at hun visste om det. Les hvordan det gikk med "Silje" her.

Advokat og fagsjef Simen G. Kleveland i HELP

– KAN SPRE SEG: Advokat og fagsjef Simen G. Kleveland i HELP oppfordrer til varsomhet ved opplasting av innhold til sosiale medier.

– Idet man laster opp et bilde på nettet, er det stor mulighet for at noen tar et skjermbilde.

HELPs advokat og fagsjef Simen G. Kleveland er tydelig på at man generelt må være varsom med innholdet man laster opp til sosiale medier. At man må være bevisst på hvorfor man ønsker å legge ut et bilde eller en video.

– Idet man laster opp et bilde på nettet, er det stor mulighet for at noen tar et skjermbilde eller lagrer bildet ditt lokalt, for så å laste det opp et annet sted. Hvor de da publiserer det, har man ikke kontroll over. Dermed kan bildet også bli søkbart på Google, sier Kleveland. 

Han påpeker også at Nettslett gir bistand til de som har blitt utsatt for krenkelser på nett, for eksempel at noen har tatt et bilde av deg på fest og lagt det ut – men at de ikke får gjort noe med bilder og videoer som man selv har lagt ut på sosiale medier – deriblant OnlyFans.

– Derfor oppfordrer vi alle til at man bør tenke seg godt om før man legger ut noe. Et godt spørsmål man kan stille seg selv, er hvordan man tenker det ville vært dersom noen hadde printet ut bildet og hengt det opp på Nationaltheatret, skolen eller arbeidsplassen, sier Kleveland.

Dette er Nettslett

  • Du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie. 

  • Dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

  • Nettslett gjelder bruker av mobilabonnementet.