Derfor ringer svindlerne fra norske mobilnumre
Men hva er de ute etter, og kan du egentlig stoppe dem? Se video hvor vi forklarer dette.
Det ringer i telefonen … og i displayet lyser et ukjent nummer.
Om du vegrer deg for å svare, er du ikke alene: Mange av oss opplever nærmest daglig å bli oppringt fra utenlandske svindlere, som skjuler seg bak tilsynelatende helt vanlige, norske numre.
Men hva er disse svindlerne egentlig ute etter? Og hvordan får de tak i de norske mobilnumrene … potensielt også ditt?
Dette er noe vår reporter Camilla også har lurt på. Derfor tok hun en prat med Telenors sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch – og hva han svarte kan du se i denne videoen:
Merk at denne videoen er fra 2021, og at noe av statistikken derfor ikke er helt oppdatert.
Hvordan kan du beskytte deg?
Som Busch påpeker i videoen, er det ikke veldig mye du kan gjøre for å stoppe slike «spoofing»-samtaler fra svindlere.
Men så lenge du aldri oppgir personlig informasjon – enten du blir oppringt eller får en SMS – er det heldigvis ikke så mye svindlerne kan hente ut fra deg.
Telenors avanserte systemer for anti-spoofing, stopper også daglig titusenvis av svindelanrop og -meldinger – slik at færre av disse når fram til din mobil. I 2023 stoppet Telenor hele 31,4 millioner svindelanrop.
Skulle det likevel ringe fra et ukjent nummer, og du er i tvil om du skal ta den eller ei? Da kan den nye funksjonen Svindelvarsel i Telenor-appen Se Hvem kanskje hjelpe deg – ved å varsle deg om potensiell svindel eller telefonsalg.
Later som de er fra politiet
Det er også viktig å huske på at seriøse aktører, som politiet eller banken, aldri vil de deg om sensitiv informasjon. Du må aldri oppgi BankID eller passord over telefon, selv om de på andre enden høres troverdige ut. De siste månedene har mange blitt svindlet av kriminelle som ringer og later som de er fra politiet.
En av grunnene til at mange tror det faktisk er politiet som ringer, er fordi anropene ofte kommer fra vanlige norske mobilnumre – slik vi har snakket om tidligere i artikkelen.
Telenor har de siste årene innført en rekke tiltak i sitt mobilnett for å hindre kriminelle i å svindle folk gjennom spoofing.
– Blant annet kan ikke de kriminelle lenger spoofe fastnettnumre, noe som gjør at de ikke kan ringe fra politiets faste telefonnumre, sier Busch.
Dette er hovedårsaken til at «det falske politiet» nå tilsynelatende ringer fra norske mobilnumre.
Se Hvem er en app fra Telenor, som er inkludert i alle private mobilabonnement. Se Hvem varsler deg om potensiell svindel mens det ringer – slik at det blir lettere å vite om det er trygt å ta telefonen eller ikke?
Hva er spoofing?
Selv om de ofte ringer fra utlandet, kan svindlerne bruke «spoofing»-teknologi for å kamuflere sitt utenlandske nummer – som regel med et norsk mobilnummer.
Det er da dette falske, norske nummeret som dukker opp i ditt display, noe som øker sjansen for at du faktisk tar telefonen.
Målet for svindlerne er at du faktisk skal svare, slik at de kan lure deg i en samtale – for eksempel med såkalt «Microsoft»-svindel.
I det siste har det vært mye av politsvindel i Norge
Spoofere jobber seg gjerne systematisk gjennom nummerserier, og det er ofte tilfeldig om nummeret de «stjeler» er i bruk eller ikke.
Dette kan føre til ubehagelige opplevelser, ikke bare for den som blir forsøkt svindlet, men også de som faktisk bruker det stjålne nummeret til daglig.