Derfor bør du ikke lade mobilen når du sover
Hold oppsyn og ikke bruk gammelt utstyr.
Er du en av dem som legger mobilen til lading ved siden av sengen når du legger deg? Det bør du i såfall revurdere.
Ifølge Faktisk.no er det få kjente tilfeller av branner eller branntilløp som har oppstått som følge av mobillading.
Likevel innebærer elektronisk utstyr uansett en risiko, og du bør alltid passe på når mobilen står til lading.
Unngå tvilsomme kopier
Statistikken viser altså at mobillading alene ikke kan betegnes som en «brannfelle».
Men i aller verste fall kan det gå virkelig galt.
– Du må ikke lade mobilen ved, eller i sengen. Mobilen kan bli så varm at den tar fyr, og den vil da utskille giftig røyk. Den røyken er så skadelig at du kan sovne inn for godt før du merker noe, sier informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge.
Unngå derfor å bruke gamle ladere og billige kopi-produkter du finner på tvilsomme nettbutikker. Slike kan i verste fall føre til at selve laderen overopphetes, blir strømførende, eller at mobilbatteriet eksploderer.
Du bør også jevnlig undersøke ladere og kabler for slitasje eller svimerker. Dersom utstyret ser ut til å være slitt eller skadet bør du ikke bruke det – uansett om utstyret er originalt eller fra andre produsenter.
Svenske Benjamin Wallin kom i sommer hjem til en brennende mobillader, og fikk tatt video av hendelsen før han slukket brannen. Foto: Benjamin Wallin / YouTube
Unge på verstingtoppen
Torbjørn Hoffstad, avdelingsdirektør for el-sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, forteller til NRK at i overkant av 30 branner i mobilladere er meldt inn til dem de siste årene.
Likevel trosser vi advarslene om å lade nattestid.
En undersøkelse fra 2016, gjennomført av TNS Gallup for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og Norsk brannvernforening, viser at syv av ti nordmenn lader mobilen om natten.
Det er også den yngre delen av befolkningen som lader absolutt mest om natten – hele 93 prosent av dem mellom 15 og 29 lader mens de sover. Det uroer Berge.
– Folk bør lade når de er våkne og har mobilen under oppsyn. Vi har sett flere eksempler på at mobilladere blir overopphetet, så det skjer, sier Berge.
Finn en trygg plass
Hvis du absolutt må lade mobilen om natten, bør du tenke på hvor du plugger i laderen, oppfordrer Berge og IF Skadeforsikring.
– Finn en trygg plass med røykvarsler i nærheten. Legg telefonen på et ikke-brennbart underlag, og sørg for god lufting rundt både mobiltelefon og lader. Kjøkkenbenken er et eksempel på et velegnet sted for lading, sier Berge.
Han legger til:
– Det å lade ved hjelp av en lang skjøteledning på en pute, er derimot et eksempel til skrekk og advarsel.
Denne originale iPhone 5s-laderen eksploderte ifølge fotografen i hendene på en kollega. For å være på den sikre siden, bør man altså unngå å lade ved sengen, selv med originalt utstyr. Foto: José Fonseca [CC 2.0]
Foreldre må ta ansvar
Mange barn og unge sniker gjerne med seg mobilen eller andre duppedingser på rommet om kvelden. Utover dårlig nattesøvn er det altså andre gode grunner til at dette ikke er å anbefale.
Berge mener foreldre da bør passe ekstra godt på at ikke smarttelefonen blir til en brannfelle.
– Barn og spesielt tenåringer tar som oftest mobilen eller annet småelektrisk med seg i sengen. Vi oppfordrer alle foreldre til å ta en sikkerhetsrunde hver kveld for å sjekke at barnas mobil, nettbrett eller PC, ikke står koblet i en lader nær sengen, sier Berge.
Advarer mot «billig-ladere»
Johnny Guldager, avdelingsdirektør i Infratek Elsikkerhet, mener det spesielt er én ting du bør ha i orden hvis du er en av dem som lader mens du sover.
– Sørg for å ha skikkelig utstyr og kjøp derfor originalladere fra autoriserte produsenter. Det selges svært mange billige mobilladere på nettet, men langt i fra alle er sikre. Hvis laderen koster 50 kroner bør det ringe en bjelle, advarer Guldager.
Også Infratek Elsikkerhet fraråder på generelt grunnlag mot å lade uten tilsyn. Guldager forteller at det er flere årsaker til at lading kan skape brannfarlige situasjoner.
– Det skyldes som regel produktfeil i laderen, eller overoppheting av telefonen. Men det kan også være at kontakten som man setter laderen inn i, er slitt eller i dårlig stand. Da kan det oppstå en elektrisk spenning som kalles lysbue, hvor det genereres svært høy varme, sier Guldager.