Søk
Meny

Reise utenlands i sommer? Slik kan du føle deg trygg – også digitalt

kvinne på båt med mobil

Det er mer enn lommeboka du må passe på: Her er våre beste tips for en trygg og stressfri tur.

Økte renter og svak krone hindrer ikke nordmenn fra å legge ferieplanene til utlandet i år.

Over 50 prosent av oss har faktisk planlagt en utenlandstur i løpet av fellesferien 2023, ifølge hovedorganisasjonen Virke. Hovedsakelig går turen til kjente og kjære reisemål som Spania, Sverige, Hellas, Danmark, Italia og Frankrike.

Men når du planlegger ferien, kan det være greit å ha i bakhodet at ikke alt nødvendigvis går etter planen.

For eksempel kan det være greit å sikre deg mot kriminelle som utnytter at du er i feriemodus:

– De kriminelle tar ikke sommerferie. Tvert imot: Når vi andre kobler av, ser de kriminelle sitt snitt, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

Ute i den store verden, passer du sikkert ekstra godt på at lommeboken ikke blir et lett bytte for lommetyvene. Men hvordan beskytter du deg mot de digitale farene – der det virkelig er mye som står på spill?

kvinne med koffert i by

Foto: Pexels.

Her gir vi deg tipsene og løsningene du trenger for å sikre deg på ferien – også digitalt:

Tre ting du bør du gjøre før du drar

1. Sikre mobilen din

Det er først når du mister mobilen på ferie at du skjønner hvor krise det faktisk er: Ikke bare trenger du den til å kommunisere med omverdenen, men det er på mobilen du har alt av billetter, bookinger, feriebilder – og ikke minst kart-appene som viser vei.

  • Aktiver skjermlås: Sørg for at mobilen er satt opp med en god kode, bruk gjerne fingeravtrykk eller FaceID. Slik vil ikke uvedkommende kunne bruke mobilen.

  • Aktiver sporing: Sjekk at Apples Find My iPhone og Android-enheters Find My Device fungerer som de skal, og er satt opp slik at du kan spore telefonen din via en annen enhet. Dette kan fort gjøre en tidkrevende leteoperasjon til et par minutters jobb.

  • Ta backup! Både av selve mobilen, men sjekk også at bildene dine lastes opp fortløpende, for eksempel til Min Sky. Da mister du ingen minner underveis.

  • Vurder mobilforsikring: Om du mister mobilen din, kan du faktisk få en tilsvarende mobil levert på hotellet allerede dagen etter – med et fungerende Telenor-SIM-kort. Har du da hatt gode backup-rutiner, er du back in business på null komma niks.

  • Sett opp mobillommebok: Om banken din støtter tjenester som Apple Pay eller Google Pay, er det smart å sette opp dette på mobilen din. Da kan du betale for deg, selv om kortet ditt skulle havne på avveie. Vurder også å oppbevare bankkortet ditt separat fra mobilen – så har du ikke alle eggene i samme kurv.

2. Skaff deg en sporingsbrikke

Det er ikke bare mobilen som er viktig på tur – også andre bortkomne eiendeler på avveie kan fort gjøre stemningen betydelig dårligere.

Med mindre du har en sporingsbrikke! Apples AirTag og Samsungs Galaxy SmartTag er eksempler på slike. Du hekter dem enkelt på tingene du vil spore, eller legger i sekken, vesken eller kofferten og – vips! – så er ferien kanskje ikke ødelagt likevel.

mobil blir stjålet fra veske

Tre tips mens du er på flyplassen

1. Vær forsiktig med offentlige USB-ladere

Visste du at offentlige ladepunkter kan utgjøre en sikkerhetsrisiko? Slike finnes det gjerne mange av på flyplassen og andre steder der mange folk ferdes. Det er ikke nødvendigvis farlig å bruke dem – men du bør ta noen forholdsregler. Bruk gjerne stikkontakter med egen ladekloss, der det er mulig.

2. Ikke bruk åpne trådløse nett ukritisk

Trådløse nett er det ofte mange av på tur. Men offentlige WiFi-nett er spesielt sårbare for ondsinnede aktører: Bruker du slike uten noen ekstra sikring, står du i fare for å bli frastjålet personlig informasjon. Benytt derfor eksempelvis SAFE WiFi fra Telenor, som inkluderer ekstra sikkerhet i form av VPN og kryptering. Da kan du alltid koble deg til trådløse nett bekymringsfritt.

kvinne på kafé med pc og mobil

Foto: Pexels.

3. Last ned musikk, filmer og serier til flyturen

I stedet for å bruke åpne WiFi-nett, er det langt tryggere (og ofte raskere) å bruke mobilnettet til å surfe. Er du på Europa-ferie, kan du til og med bruke mobilen som hjemme uten at det koster noe ekstra – og med fri data er det bare å slå i hjel ventetiden ved gaten med Netflix eller annen moro.

Men når du først er ombord i flyet, må mobilen i flymodus – og det er ikke alltid like aktuelt å betale for WiFi ombord. Da er det smart å ha lastet ned noen episoder eller spillelister i offline-modus i underholdningsappene dine, så går flyturen som en drøm.

Tre tips til selve ferien

1. Vær obs på lokale roamingpriser

Er du på Europa-tur, trenger du som sagt ikke bekymre deg for ekstra kostnader knyttet til mobilbruken. Men skal du til for eksempel USA, kan det være smart å sikre seg en forutsigbar datapakke. Og tar du en ferge i internasjonalt farvann, er det viktig å være obs på at roamingprisene ombord kan være svært dyre – ettersom mobiltrafikken rutes via satellitt. Og husk: Finner du et WiFi-nettverk der du er, så kan du trygt bruke det – bare husk å aktivere SAFE WiFi.

mann på togstasjon med mobil og øreplugger

Foto: Pexels.

2. Pass på hva slags bilder du deler

Ikke alle bilder egner seg for deling på sosiale medier, uansett hvor hyggelige de måtte være. Barn har for eksempel rett til å selv bestemme hva som publiseres av dem og hvor det ligger. Vær spesielt obs på bilder av barna fra stranda.

3. Har du nok mobildata?

Sist, men ikke minst: har du nok data til alle sprellene du skal finne på? Ferietid betyr ofte drastisk økt bruk av mobildata – spesielt når du deler mobilnettet med en strømmeglad familie. Kanskje er det på tide å vurdere et abonnement med ubegrenset data? Om ikke, kan du alltids kjøpe en ekstra datapakke.

kvinne med mobil ved sykkel og elv

Foto: Pexels.