Søk
Meny

10 oppfinnelser som kanskje endrer verden

Mon tro hvor mange «lyspære-øyeblikk» som inntreffer rundt om i verden akkurat idet du leser disse ordene.

Med stadig flere tidligere oppfinnelser og innsikter å jobbe ut ifra, kombinere på nye måter og bli inspirert av, er det ingen grunn til å tro at den teknologiske utviklingen vil bremse opp med det første.

Noen oppfinnelser vil bli sørgelige fiaskoer. Andre vil sette et større merke på verden og vår hverdag.

Her er ti ideer eller oppfinnelser som har slikt potensiale:

AR mot sceneskrekk

I Palo Alto, del av USAs Silicon Valley, ligger hovedkvarteret til tenketanken Institute for the Future. Her går dagene med til å prøve å forutse fremtiden.

En av deres ledende forskere, Mark Freuenfelder, ble nylig intervjuet av Tech Insider om hva slags produkter folk kommer til å bruke om ti år, i 2026.

Ved siden av hjerneimplantater som kan la par lese hverandres tanker, eller piller som lar deg midlertidig skifte kjønn(!), er det én veldig konkret og praktisk idé som står ut:

Et AR-grensesnitt (utvidet virkelighet) som lar hvem som helst bli en mester i å snakke offentlig.

Faksimile fra en Institute for the Future-rapport om mennesker og maskiner i framtiden, fra 2015. Hele dokumentet finnes her.

Faksimile fra en Institute for the Future-rapport om mennesker og maskiner i framtiden, fra 2015. Hele dokumentet finnes her.

Tenk om du – innenfor det naturlige synsfeltet ditt – kunne få opp veiledning som «Vent på applaus, ha et moderat smil», mens informasjon om forsamlingen, og statistikker over hvor godt de følger med, svever over hodene deres?

Det kan oppnås for eksempel med aktive kontaktlinser.

En pille mot alt

En av de viktigste, blomstrende trendene nå er smart teknologi som du bærer på kroppen, såkalte «wearables». Apple Watch og FitBit er vanlige eksempler.

Allerede er det helse og trening som er pådrivere her, og etter hvert vil det bli vanlig med wearables som kan overvåke alle tenkelige aspekter ved kroppen din, døgnet rundt, fra et medisinsk perspektiv.

Foto: W.Carter, CC-lisens BY-SA 4.0 via Commons.

Foto: W.Carter, CC-lisens BY-SA 4.0 via Commons.

Informasjonen lastes opp i nettskyen, der den analyseres med kunstig intelligens, som både kan måle faresignaler og foreslå tilskudd og medikamenter.

Forfatter og teknologi-ekspert Kevin Kelly skriver i den nye boka «The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future» at han tror dette, kombinert med stadig bedre 3D-teknologi, vil lede til at vi får smarte maskiner hjemme. Som hver morgen kan blande sammen og «printe ut» en pille med en blanding av alt du trenger i dag – fra antihistaminer til kosttilskudd til hjertemedisin.

Sammensetningen vil forandre seg fra dag til dag, basert på dine personlige data og den kunstige intelligensens analyse.

Spiselig emballasje

Der nordmenn stort sett får kjøpt sekspakninger pakket i papp, er det mer vanlig i USA og andre steder å samle boksene med plastringer. Mange av disse, i likhet med enorme mengder annet avfall, ender dessverre opp i havet, der de gjør stor skade på dyrelivet.

Et bryggeri i Florida kalt Saltwater Brewery fikk nylig mye oppmerksomhet for sin geniale løsning. De har «six-pack»-ringer som mater dyrene i stedet for å drepe dem. Se bare her:

Emballasje genererer svimlende mengder søppel. Som en løsning er det flere som har vært inne på lignende ideer som dette.

Når du har spist opp frokostblandingen i fremtiden og fortsatt er fysen, kan du kanskje bare gå løs på boksen. Og om du var på årets Øya-festival i Oslo og lurte på hvorfor han konsertgjengeren ved siden av deg ikke bare slikket av tallerkenen, men like godt spiste hele greia, er forklaringen enkel.

Burger-laboratorier

En burger fremstilt i et laboratorium vil i dag koste deg omkring 2,8 millioner kroner. Pluss at den ikke smaker helt «riktig» ennå, ifølge Wired.

Men – men! –  tenk på det du nettopp leste: Forskere kan nå «laboratorie-dyrke» kjøtt som aldri har vært del av et levende vesen.

Lite slår en god burger på smak, men det er også forståelig at mange skyr unna kjøttet – med hensyn til etikk, miljø og/eller egen helse. Her aner vi en fremtid der mange slike problemstillinger simpelthen faller bort.

Ifølge Washington Post kan dette nemlig også bli et sunnere alternativ. Og det er kanskje ikke så mange år unna.

3D-printede organer

Apropos å gro frem kjøtt: Hva med å kunstig fremstille menneskelige kroppsdeler?

3D-printing og relatert teknologi kan bistå med billigere og bedre tilpassede proteser, lage modeller å øve på før risikable kirurgiske inngrep, lage personlige piller (som nevnt over), og – kanskje aller mest spennende – å «bioprinte» organer som kan transplanteres på mennesker.

TechRadar publiserte for bare noen dager siden en lengre reportasje som går i dybden på alt dette, nemlig hvordan 3D-printing en dag kan redde livet ditt.

Fem andre ideer som kan forandre vår hverdag:

  • En personlig AI (kunstig intelligens) i nettskyen. Tenk i retning Jarvis i «Iron Man», eller Samantha i filmen «Her». Les mer her.
  • Kvantedatamaskiner. En helt ny måte å bygge opp datamaskiner på som potensielt kan løse enkelte oppgaver eksponentielt bedre enn dagens maskiner.
  • Smart «Best før»-stempling. Tenk så mye mat og drikke vi kaster fordi produsenten har satt på en konservativ «Best før»-dato? Les mer hos Big Think.
  • Selvkjørende, førerløse biler. Dette har du hørt om hundre ganger før, men det er en av de utviklingene som kommer til å være mest synlige i vår framtidige hverdag. Og hva med når de også kan fly? Apropos transport som Elon Musk er involvert i: Vi ser også frem til gjenbrukbare rom-raketter og Hyperloop.
  • Smart sikkerhet. Snart kan du låse opp døra hjemme ved å stirre inn i en iris-skanner á la science fiction. Som denne, litt som i toppbildet, fra «Minority Report». Dette kommer også på telefoner nå, sist sett i Samsung Galaxy Note7. Du kan også betale regninger med en selfie – så lenge du ikke er død.